VIDEO Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

200
Screenshot YouTUbe MUP RH

U Hrvatskoj se danas prvi put obilježava Nacionalni dan sigurnosti u cestovnom prometu.

Hrvatski sabor proglasio je 21. listopada Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa. Nositelj aktivnosti iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Obilježavanje je započelo u utorak, 20. listopada 2020. godine, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje je održana gerilska akcija povodom koje je postavljeno 100 invalidskih kolica s porukama koje simboliziraju godišnji prosjek osoba u Republici Hrvatskoj koje, zbog posljedica prometnih nesreća, postanu nepokretne i budu primorane na život u invalidskim kolicima.

U srijedu, 21. listopada 2020. godine, odnosno na sam prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, na deset lokacija diljem Hrvatske (Zagreb, Varaždin, Osijek, Slavonski Brod, Rijeka, Pula, Zadar, Gospić, Split i Dubrovnik) dijelit će se letci kojima se upozoravaju građani na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnje, nevezanje pojasa te prekoračenje brzine. Također, bit će postavljena i povelja na koju će se građani imati priliku potpisati i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu te će im se prigodno pokloniti bedž.

Posebna aktivnost namijenjena je učenicima srednjih škola, osobito učenicima četvrtih razreda koji će uskoro postati vozači, a kojima će im biti podijeljeni letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila. Isto tako, u zagrebačkim srednjim školama svoj doprinos dat će i hrvatski influenceri: Antonija Stupar Jurkin, Ella Dvornik, Juraj Šebalj i Ivan Šarić koji će svojim angažmanom pružiti podršku ovom projektu, ali i potaknuti buduće mlade vozače na odgovorno i savjesno ponašanje.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here