Državna geodetska uprava je 29. studenoga svečano otvorila poslovni prostor Područnog ureda za katastar Sisak na kojem su izvedeni radovi vrijedni 4,8 milijuna kuna.

Ovom adaptacijom i uređenjem novog prostora djelatnicima Katastra u Sisku osigurani su adekvatni radni uvjeti, omogućen bolji pristup i prostor za korisnike te osigurani preduvjeti da razina usluge koju pružaju građanima Siska i Sisačko-moslavačke županije bude još i bolja, istaknuo je ovom prigodom ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek.

„Korist će biti vidljiva već sad. Djelatnici već rade u ovoj zgradi, dobili smo uporabnu dozvolu, a normalni uvjeti za rad sigurno pokazuju da će i sama kvaliteta podataka koji će izaći iz ove zgrade biti na visokoj razini. Uređenje zgrade teklo je relativno brzo, bila je dobra organizacija posla i ja zahvaljujem ljudima koji su na tome radili, na velikom trudu koji su dali. Naši su službenici Katastra, uz svoj redovni posao, sve iz zgrade selili u druge prostore i ponovo nazad tako da ne sumnjam u njihov učinkovit rad u ovim uređenim prostorima. Ulaganja su u iznosu od 4,8 milijuna kuna i financirana su iz zajma Svjetske banke. Zajam je dobiven na temelju toga što je Državna geodetska uprava još 2011. godine. a tada su mi bio zamjenik ravnatelja, uspjela napisati tako dobar projekt da dobijemo ta sredstva“, ustvrdio je Šantek.

Sve koji su sudjelovali u ovom projektu pohvalila je ovom prilikom saborska zastupnica Željka Josić podsjetivši kako ovu zgradu mnogi nazivaju i ljepoticom ovog dijela grada Siska.

„To je najvažnije, da Siščani vide da se može napraviti nešto novo, da se može obnoviti i biti u funkciji, a mi koji ovdje živimo najbolje znamo u kakvom je stanju Katastar bio prije. Ovom obnovom osigurani su bolji uvjeti ne samo ljudima koji su dolazili u Katastar već i njegovim zaposlenicima. Nove prostorije će sigurno biti stimulativne za njihov budući rad. Ovdje je danas bila i predstavnica Svjetske banke koja je naglasila kako se mi je ipak polagano penjemo na ljestvici katastarskih usluga, ali i financiranja naših projekata što je isto bitno je naglasiti. Rekla bih da je jako bitno i to što su na obnovi ove zgrade radili lokalni građevinarci, mahom Siščani, dakle naši poduzetnici i obrtnici, što je također pohvalno“, kazala je Josić.

Na svečanom je otvorenju nazočio i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec koji je istaknuo kako Županija jako dobro surađuje s DGU-om, a obnovu ove zgrade nazvao povijesnim danom.

„Mislim da je ovo hvalevrijedan projekt koji je vrlo brzo završen pa stoga želim iskreno čestitati Državnoj geodetskoj upravi na čelu s ravnateljem Damirom Šantekom koji je prepoznao važnost ovog objekta za područje Sisačko-moslavačke županije i odlučio se na ovu investiciju. Značajna je potpora Svjetske banke koja je također sudjelovala u ovom projektu i za koju se nadamo da će sudjelovati u što većem broju aktivnosti. Treba zahvaliti izvođaču što je uistinu vrlo kvalitetno izveo radove na obnovi ovog objekta čime su stvoreni uvjete za rad velikog broja ljudi koji će sada imati ugodno radnu sredinu. Nadam se sad opet nekih 100, možda i više, godina mirni“, poručio je Rosavec.

Naime, zgrada Katastra u Sisku izgrađena je u 19. stoljeću pa su radovi bili projektirani i izvedeni prema posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela. Tijekom svih godina uporabe, dogodila su se znatna oštećenja na njenoj konstrukciji, no zgrada do sada nije doživjela temeljitu obnovu. Ovim je radovima zgrada kompletno preuređena, postojeći prostor je preorganiziran, ugrađene su nove instalacije vodovoda i kanalizacije, struje, gromobrana, instalacija plina i centralnog grijanja. Sanirana je krovna konstrukcija te zamijenjen krovni pokrov i stolarija, a obnovljenja je i fasada. No najznačajnije je, kako su poručili iz DGU-a, da se njenom obnovom prije svega postiže sigurnost za korisnike zgrade, a potom i puno bolja funkcionalnost primjerena današnjim potrebama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime