VIDEO Stožer SMŽ o epidemiološkoj situaciji i novim mjerama

Pozvali su Stožere civilne zaštite gradova i općina da odrede izolacijske jedinice na svojim područjima

572

Stožer civilne zaštite Sisačko – moslavačke županije održao je15. listopada konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o epidemiološkoj situaciji na području županije.

„Danas imamo 49 novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Kada bi gledali pobol po broju, onda je to drugi najveći broj do sada. 16 zaraženih stiže iz grada Siska, 11 iz Kutine, osam Petrinje, po četiri iz Novske i Popovače, dva iz Hrvatske Kostajnice i Lekenika te po jedan iz Velike Ludine i Lipovljana. Kad pogledamo da od lipnja do sada imamo 522 oboljele osobe, a od početka listopada do danas 313, onda vidimo da u zadnje vrijeme broj oboljelih raste“, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije dr. Inoslav Brkić rekavši kako je infekcija ušla i u Domove za starije i nemoćne pa su tako u sisačkom domu dvije pozitivne osobe, a u petrinjskom jedna.

Župan Ivo Žinić je zahvalio svim žiteljima koji provode sve one mjere koje su nužne za očuvanje sigurnosti i zdravlja ljudi. Podsjetio kako je Nacionalni stožer civilne zaštite donio novi set mjera te kako je županijski Stožer donio posebne mjere za Sisačko – moslavačku županiju  koje će vrijediti 14 dana od 22. listopada. Riječ je o mjerama koje su već bile propisane, no ojačane su i nekim novim mjerama.

„Ovi mjerama će biti zabranjeni izlasci i ulasci u Domove umirovljenika, bolnice i ostale ustanove socijalne skrbi. Pozvali smo Stožere civilne zaštite gradova i općina iz razloga da stvore i omoguće određene izolacijske jedinice na svojim područjima u slučaju da ova situacija eskalira, tj. da se pojavi veći broj pozitivnih osoba na Covid-19. Kao što znate, osim naše Opće bolnice dr. Ivo Pedišić, naša županija ima jednu izolacijski jedinicu u Ravniku koja ima ograničene smještajne kapacitete. Stoga smo dali nalog da do ponedjeljka svi Stožeri civilne zaštite gradova i općina osiguraju, odnosno pronađu mjesto i prostor u kojem će se moći izolirati i staviti osobe koje neće biti u bolničkom sustavu“, rekao je župan.

Dodao je kako su odredili da pozitivne osobe sa simptomima idu u bolnicu, pozitivne osobe koji nemaju simptome idu u izolacijske jedinice dok svi ostali kontakti koji nisu pozitivni ostaju u samoizolaciji u svojim domovima.

Dožupan i načelnik Stožera Roman Rosavec podsjetio je koja je propisana procedura za one koji organiziraju javna okupljanja i događanja s više od 50 osoba.

„Osoba koja planira određenu manifestaciju na kojoj očekuje više od 50 osoba treba putem Centra 112 uputiti pisani zahtjev prema Stožeru civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije. U zahtjevu je potrebno navesti mjesto i datum održavanja, broj očekivanih osoba i kontakt osobu zaduženu za organizaciju. Ono što je bitno napomenuti je da zahtjev treba dostaviti pet dana prije očekivanog, odnosno zakazanog termina za održavanje manifestacije. Po primitku navedenog zahtjeva, njega razmatra nadležne epidemiološka služba, u ovom slučaju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koji će, prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, dati svoje mišljenje o mogućnosti prihvaćanja ili odbijanja navedenog zahtjeva koji će se tada opet putem Centra 112 uputiti podnositelju“, pojasnio je Rosavec.

Dodao je kako će po isteku 14 dana, posebne mjere za područje Popovače biti stavljene van snage jer se stanje na tom području normaliziralo.

Načelnik PU sisačko – moslavačke Luka Pešut izvijestio je kako je na području nadzora ove policijske uprave 100 aktivnih mjera COVID-19 te 858 mjera izrečene samoizolacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime