Vijenci i svijeće uoči Dana Svih svetih i Dušnog dana u Pokupskom

773

Delegacija Zagrebačke županije i ove je godine uoči Dana Svih svetih i Dušnog dana, u spomen na sve stradale hrvatske branitelje i civile s područja Zagrebačke županije u Domovinskom ratu, položila vijenac i zapalila svijeće kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko.

Delegaciju Zagrebačke županije predvodio je župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako se svake godine okupe na ovom mjestu, koje je bilo značajno i tijekom Domovinskog rata, kako bi odali počast braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu i samostalnost, ali i civilima koji su stradali tijekom Domovinskog rata.

„Ovdje, uz rijeku Kupu, 27. lipnja 1991. godine rasporedila se 2. gardijska brigada Zbora narodne garde, legendarni Gromovi, sa zadaćom da obrane središnji prostor Republike Hrvatske, trokut između Zagreba, Karlovca i Siska. Nažalost, u toj borbi,  za obranu domovine jedan je dio naših branitelja položio svoj život. Zato svake godine polažemo vijence i palimo svijeće da bi sačuvali sjećanje na njihov život i da se to nikad ne zaboravi. Za ono što danas imamo, suverenu i slobodnu Republiku Hrvatsku, najzaslužniji su naši branitelji. Stvorili su uvjete za jedan solidan život. Mislim da imamo dobre temelje, očito imamo i problema, ali ako imamo zajedništvo koje su borci imali u obrani domovine da ćemo sve te probleme, siguran sam, lako razriješiti. U toj nadi i u nadi za bolje sutra mi ćemo dalje dolaziti ovdje kako bi to sjećanje ostalo nezaboravno“, kazao je Kožić.

VEZANE VIJESTI
Nagrada za najkreativiniju fotografiju Tjedna seoskog turizma Zagrebačke županije

Počast je poginulim braniteljima i stradalim civilima na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko odao i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

„Hrvatski san o slobodi i suverenosti imao je strašne ljudske žrtve. Danas, uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana spominjemo se tih žrtava, palih branitelja i svih civilnih žrtava Domovinskog rata. Ovo nije samo vrijeme za sjećanje na žrtvu, nego i vrijeme kada se moramo prisjetiti da su svi oni koji su pošli u Domovinski rat, pošli s  jednim stanom o boljem i pravednijem društvu, društvu koji će značiti slobodu svakog pojedinca. To nas obvezuje u našem radu za opće dobro, da u svakoj općini, gradu i županiji stvaramo uvjete za to, takvo bolje društvo koje su oni sanjali, ali ga nisu do sanjali. To nas obvezuje da se prisjetimo daizgradnja tog sna još nije završena“, poručio je Mikuljan.

VEZANE VIJESTI
Obnovljene škole u Ivanić-Gradu i Križu

Dodajmo kako je zajedničku molitvu predvodio vkč. Antun Pećar, župnik Župe Blažene Djevice Marije Pokupsko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here