U organizaciji Grada Siska i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Siska 4. kolovoza je, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom, u Sisku obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

U završnoj oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji Domovinskog rata, koja je pod nazivom Oluja, kao najveća vojna operacija u povijesti moderne hrvatske države, počela prije 22 godine, oslobođeno je preko 10 tisuća četvornih kilometara područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu koja su četiri godine bila pod okupacijom pobunjenih Srba, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja kao i 22. obljetnice Oluje u Sisku je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Viktorovac gdje su prigodnu molitvu predvodili fra Vladimir Vidović iz Župe sv. Josipa Radnika iz Galdova i Alem ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice grada Siska, a nastavljeno je odavanjem počasti svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Počast su odale obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednice RH sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Siska, izaslanstva vojske, policije i vatrogasaca te političke stranke. Ovo su dani kada naši hrvatski branitelji, ali i čitav naš hrvatski narod slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, istaknuo je župan Ivo Žinić uputivši prigodnu čestitku svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije…

TON 

„To je prevelika cijena, ali i velika vrijednost jer danas imamo slobodnu Hrvatsku“, dodao je župan te nastavio…

TON 

Dodajmo kako je u Kazalištu 21 održana i svečana akademija na kojoj su o Domovinskom ratu, posebno o vojno-redarstvenoj akciji Oluja govorili Tomislav Dedić, inicijator i idejni začetnik proizvodnje improviziranih oklopnjaka za ratišta Banovine, Željko Srpak, predsjednik Udruge branitelja 57. brigade Marijan Celjak, Dražen Komar, zapovjednik satnije 57. brigade Marijan Celjak te bojnik Ivan Radić, zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Grom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here