U srcu Moslavine, kraju poznatom po vinogradima i kvalitetnom vinu, vrijednim ljudima te lijepom i rodnom krajoliku, u vinogradu obitelji Trdenić u Popovači  11. je godinu zaredom, tradicionalno proslavljen blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina.

Vincekovo u Moslavini i ove su godine organizirali domaćini iz Vinarije Trdenić i Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“, uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače. Vinogradare i vinograd Trdenićevih blagoslovio je popovački župnik Mato Draganović, a potom je uslijedio tradicionalni obred vezan za Vincekovo. Sve je pratilo veselo druženje gostiju, i to uz šarane na rašljama, špek, kobasice, domaću vinsku kapljicu i naravno, tamburaše. Tomislav Trdenić kaže kako je to dio tradicije i običaja i uz manje izmjene, Vincekovo je gotovo uvijek isto.

 

„Pečemo šarana, kobasice i špek kako bi mogli naše vinograde nagraditi i obilježiti  početak radova u vinogradu. Sad kreću lagano radovi u vinogradu, u proljeće kreće vegetacija, ali danas je taj dan kad se ustvari kreće, bez obzira na vremenske prilike i uvjete u vinogradu. Svakako da se mora nagraditi i vinograd. Ovo je jedan simbolični čin gdje trs nagradimo kobasicama i špekom, zalijemo ga vinom jer trs nam je to vino dao pa mu ga mi vraćamo nazad. Prošla nam je vinska godina bila dobra, a vinogradarska je bila odlična. Dobili smo jako kvalitetna vina, tj. vrhunska vina koja su  već pokazala dobre rezultate na izložbama. A za ovu godinu se nadamo da neće biti tuče i mraza, dakle neke elementarne nepogode na koju ne možemo utjecati, a sve ostalo, zaštitu vinograda i slično, možemo odraditi sami“, kazao je Trdenić.

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević upoznao nas je s radom Udruge, ali i pojasnio što vinarima znači blagdan sv. Vinka.

„Udruga je osnovana 1999. godine,  trenutno broji oko 170 članova, većinom amatera, imamo i profesionalnih, no ona se bavi podizanjem kvalitete  vinogradarstva i vinarstva pri malim hobistima,tj. amaterima, više vikendašima. Za sve vinogradare, Vincekovo je početak nove godine. Nama to nije 1. siječnja već 22. siječnja. To je početak radova u vinogradima, ono što ćemo dobiti na kraju, dakle urod, to sve ovisi i o ovom početku, rezidbi, gnojidbi i ostalom. Sv. Vinka ćemo zamoliti ono što ga molimo svake godine, a što su molili i naši stari, da nam da dobro grožđe, da nam iz tog grožđa da dobro vino i da svi budemo sretni uz tu našu zlatnu kapljicu“, rekao je Kovačević.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Situacija u SMŽ zadovoljavajuća, no ostaje poziv na oprez

Proslavi Vincekova u Vinariji Trdenić nazočio je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

„Tradicija okupljanja se nastavlja i ove godine. Red je okupiti se, malo proveseliti, probati kakva su vina, ali i da obilježimo početak vinogradarske godine. Zato je i sv. Vinko s nama da na neki način da signal da je zimsko razdoblje prošlo i da treba otići u vinograd i primit se posla. Danas smo se svi okupili ovdje u Popovači, sve udruge i vinari, da zajedno uz druženje i obilježavanje sv. Vinka kao tradicije, damo počast našem vinogradu i na taj način obilježimo i ovu godinu za koju se nadamo da će sv. Vinko, a naročito naši vinari, pridonijeti da vino bude kvalitetno i dobro, a naročito naš moslavački škrlet“, istaknuo je Mišković.

U tradicionalnom obredu vezanom za Vincekovo, inače jednom od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, orezivanju trsova, domaćinima su se pridružili i gosti. Naime, kako nalaže stari običaj, tri orezane grančice s tri pupa u vodi će se držati negdje u kući kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina. Orezani trs potom se obredno poškropio starim vinom te okitio kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom. Dobro upoznat s ovim običajem je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je ovom prigodom poželio vinogradarima i vinarima što bolju godinu, dobar urod i dobra vina.

VEZANE VIJESTI
SMŽ Uspješno završen projekt opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite

„Kao i svake godine protokolarno u vinogradu se odrežu tri mladice, tri pupa i prema narodnom vjerovanju, kako će se ti pupovi pokazati, kažu da će takva biti i vinogradarska sezona. To su  lijepi običaji.  Vinogradari nikada na Vincekovo ne idu sami u vinograde. Tu su uvijek gosti i ovako, uz veselje i pjesmu, uz hranu i vino se proslavi ovaj dan. Ja želim vinogradarima da imaju dobar urod, da nemaju problema u ovoj godini te da imamo kvalitetna vina. U tome želimo i mi pomoći. Podržavamo i udruge vinogradara i voćara ovog kraja, pokušali smo napraviti i još značajnije udruživanje vinogradara i vinara ovog područja kako bi još kvalitetnije izašli na tržište.  Unazad desetak godina, naročito u posljednjih tri – četiri godine, kvaliteta moslavačkih vina, osobito škrleta je strašno napredovala i imamo nekoliko vrhunskih vinara“, ustvrdio je Žinić.

Vincekovo u svojoj Moslavini niti ovaj put nije propustila hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

„Drago mi je da sam uspjela prošle godine naše vinare i vinogradare iz Udruge škrlet odvesti u Bruxelles u Europski parlament gdje su predstavili tu našu autohtonu sortu i iznenadili mnogobrojne dužnosnike kojima je škrlet bio potpuno nepoznat, ali ih je oduševio svojim okusom i prepoznali su ga kao vino koje se može kombinirati u različitim situacijama i prigodama, što mi je posebno drago. Također sam dovela Odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta u Hrvatsku, upravo ovdje, na ovo imanje gdje su razgovarali s našim vinarima o problemima u tom sektoru, ali i o nekim mjerama koje se mogu poduzeti da sektor krene puno propulzivnije naprijed. Kao jedan od potencijalnih problema bi istaknula na kojem trebamo raditi je slabo korištenje vinske omotnice. Hrvatska je dobila u razdoblju od 2014. do 2018. 266 milijuna kuna za obradu vinograda, ulaganja u vinarije, za marketing i promociju vina na trećim tržištima. Ono po čemu se ta omotnici razlikuje od  drugih omotnica je da se novac za svaku godinu mora iskoristiti u toj godini, ne može se prenositi. Mi smo do sada nažalost, a već smo u 2018., dakle omotnica nam je pri kraju, od tih 2016 milijuna iskoristili  svega 72 milijuna kuna i to pokazuje da se stvari moraju promijeniti“, poručila je Petir.

VEZANE VIJESTI
Turneja radosti Sportskih igara mladih po šesti put u Topuskom

Vincekovo u Moslavini nije propustio niti ministra pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je rekao kako rado dolazi u ovaj kraj koji smatra svojima.

„Mi smo u vinogradarstvu i proizvodnji vina učinili vrlo ozbiljne korake. U zadnjih 15.ak godina smo iskoračili velikim koracima naprijed. Podigli smo kvalitetu i obrade vinograda, uzgoja grožđa, naročito proizvodnje vina. Sve ove datume koji su vezani uz to, moramo obilježavati. Važno je njegovati te običaje, važno je da se ljudi skupljaju, da razmijene neka svoja iskustva, da jedni druge bodre u svemu onome što nas očekuje u godini pred nama i da na početku svih ovih radova svi vjerujemo da će ova godina biti bolja nego prethodna, iako i ona nije bila loša, ali uvijek je dobro ako može biti bolje“, kazao je ministar Bošnjaković.

Proboj na europsko tržište, udruživanje naših vinara kako bi se stvorile veće količine vina koje bi zadovoljile potrebe domaćeg i inozemnog tržišta, dobro vrijeme te daljnji uspješni razvoj vinarstva i lokalnog turizma neka budu smjernice i u ovoj vinogradarskoj godini u zakoračili s blagdanom sv. Vinka.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here