U vinogradu obitelji Trdenić u Popovači, tradicionalno je proslavljen blagdan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina. Vincekovo u Moslavini organizirali su domaćini iz Vinarije Trdenić i Udruga vinogradara i vinara ‘Škrlet’ uz potporu Županije sisačko-moslavačke i Grada Popovače. Već 9 godinu za redom, obitelj Trdenić u svom vinogradu ugošćuje brojne uzvanike, a među njima su danas bili i zastupnica u Europskom parlamentu Matrijana Petir, sisačko-moslavački župan Ivan Žinić, njegova zamjenica Anita Sinjeri-Ibrišević te gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sudionike proslave kojom je obilježeno otvaranje sezone vinogradarskih radova, pozdravili su domaćin Tomislav Trdenić te predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačić. Nakon pozdravnih riječi domaćina i gostiju, popovački župnik Mato Draganović blagoslovio je vinogradare i vinograd Trdenićevih, a potom je uslijedio tradicionalni obred vezan za Vincekovo, inače jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana.
U tradicionalnom orezivanju trsa gazdi su se pridružili i gosti. Kako nalaže stari običaj, tri grančice s tri pupa u vodi će se držati negdje u kući kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina. Orezani trs potom se obredno poškropio starim vinom te okitio kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom.
Događaji poput ovoga, popraćeni brojnim gostima i uzvanicima, koji su se veselo družili uz šarane na rašljama, špek, kobasice te domaću vinsku kapljicu i glazbu tamburaša,dokaz su velikog potencijala za vinski turizam Moslavine.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inače, Vinarija Trdenić je nastala kao nastavak tradicije stare više od jednog stoljeća u vinogradarstvu i vinarstvu. I danas kao i nekad, svi članovi obitelji od najstarijeg do najmlađeg člana uključeni su u procese rada, stvarajući poticajnu i ugodnu radnu sredinu u kojoj se njeguje vinarski i vinogradarski duh rekli su nam otac Vlado i sinovi Tomislav i Krešimir Trdenić. Prvi koraci vinarije započeli su obradom oko pola hektara vinograda sa 1500 čokota, koji joj je donio do 2000 litara vina godišnje. Danas broji 16 hektara vinograda, s preko 85 000 čokota vinove loze i posjeduje podrum kapaciteta 100 000 litara. Vinarija Trdenić proizvodi bijela vina Pinot sivi, Pinot bijeli, Graševinu, Rajnski rizling te od autohtone sorte Moslavine Škrlet, od crnih sorti nudi vina Frankovku i Cabernet Sauvignon. Uz primarnu djelatnost proizvodnje grožđa i vina, Vinarija Trdenić doprinosi i razvoju lokalnog turizma gdje u sklopu vinske ceste Moslavine nudi putnicima, zaljubljenicima prirode predah uz svoja izvrsna vina.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VEZANE VIJESTI
Obnovljena županijska cesta u Donjoj Gračenici i Osekovu

Na proslavi Vincekova u Moslavini bile su i naše kamere… Više donosimo uskoro!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here