VOJNIĆ Kroz projekt Zaželi, šest žena brine o 36 korisnika

Potrebe za ovakvim projektima na području općine Vojnić su velike

516

U utorak, 28. rujna u prostorijama HCK Općinskog društva Crvenog križa Vojnić organizirana je konferencija za novinare povodom provođenja projekta “Zaželi 6×6 za zlatnih 36”, koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projekt je predstavila ravnateljica Crvenog križa Vojnić Ljuba Martinović.

-Nositelj projekta je Općinsko društvo Crvenog križa Vojnić, a vrijednost projekta je 557.195,88 kuna. Projekt traje 18 mjeseci, namjenska sredstva Europske unije iznose 85 posto i 15 posto su sredstva državnog proračuna. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Karlovac, Centar za socijalnu skrb Karlovac Podružnica Vojnić, Kreativna udruga Ruke i Centar za pomoć u kući Široka Rijeka. Projekt „ZAŽELI 6×6 za zlatnih 36” doprinijet će smanjenju rizika socijalne isključenosti i stvaranju kvalitete za 36 starijih i nemoćnih osoba, zaposleno je šest dugotrajno nezaposlenih žena pripadnica ranjivih skupina s područja općine Vojnić. Opći cilj projekta je potaknuti socijalnu uključenost žena pripadnica ranjivih skupina kroz povećanje njihove zapošljivosti stjecanjem radnog iskustva i povećanja kompetencija, kazala je Martinović.

Voditeljica projekta Milena Basara istaknula da je projekt nastao kao potreba na situaciju u kojoj se nalazi starija populacija na području Vojnića.

-Projekt “Zaželi” na području općine Vojnić nastao je kao potreba zbog situacije u kojoj se nalazi starija populacija. Kroz partnerski projekt, koji je Crveni križ proveo u fazi jedan s Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac i Gradom Karlovcem uvidjela se potreba da na terenu ima još staračkih samačkih domaćinstava kojima je potrebna pomoć. Odlučili smo se zajedno s partnerima na podnošenje projekta da bi smanjili institualizaciju samačkih obitelji i da im se pruži potrebna pomoć, rekla je Milena Basara.

Projekt “Zaželi 6×6 za zlatnih 36” pohvalio je načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić i istaknuo njegovu važnost.

– Koliko god je ovo pomoć korisnicima , isto tako je pomoć za žene koje su u srednjim godinama, nezaposlene na burzi i koje nemaju drugu mogućnost zapošljavanja, niti samozapošljavanja. Tako da mi provodimo tri projekta na području općine Vojnić iz kategorije “Zaželi”, iz ovog fonda. Iskreno, tek kada smo ušli u provedbu prvog projekta, koji je proveo naš Crveni križ s Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac, tek tada se vidio razmjer potreba na ovom području. Tada smo bili zapljusnuti sa svih strana zahtjevima, kako korisnika, tako i osoba koje bi radile na projektu. Tako da smo mi to stavili da je to jedan od naših prioriteta. Onda je Općina Vojnić išla samostalno sa svojim projektom, ovo je sada treći projekt, a potreba još uvijek ima puno, kazao je Nebojša Andrić.

Projekt je pohvalila i Sandra Car iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao predstavnica projektnog partnera HZZ Područni ured Karlovac, ispostava Vojnić.

-HZZ kao partner na projektu imao je ulogu identifikacije i odabira ciljne skupine korisnike tj. dugotrajno nezaposlenih žena u evidenciji zavoda na području općine Vojnić, a koje osim nezaposlenosti su kao i kriterij odabire morale biti starije osobe od 50 godine i pripadnice ranjivih skupina. Identifikacija nije bila problem s obzirom da se nalazimo u ruralnoj sredini i da je veći broj nezaposlenih u evidenciji HZZ-a, rekla je Sandra Car.

Iz perspektive korisnika projekta govorile su Jefimija Bašić, zaposlena na projektu koja vodi brigu o šest krajnjih korisnika tj. osoba koje su starije od 65 godina kroz pomoć u kući. Iako kako kaže i sama je već u dobi ne puno mlađa od njenih korisnika, živi sama i potrebno joj je druženje. Sretna je i ispunjena svojim radom te je tu za svoje korisnike kada god im je potrebna.

Također, svoju priču iznijela je i Tanja Pajić koja je krajnja korisnica projekta i koju obilazi i pruža joj pomoć u kući Jefimija Bašić. Na samom početku projekta našla se u situaciji kada je bila nepokretna i sama u kući nakon nekoliko operativnih zahvata i borbe sa karcinomom. Spas je pronašla kada joj je Jefimija pokucala na vrata i rekla joj od danas si moja korisnica.

U tom razdoblju, osim zdravstvenih poteškoća imala je poteškoća sa opskrbom vodom te joj je djelatnica donosila vodu od svoje kuće. Nekako baš u to vrijeme presušio je seoski vodovod sa kojeg su se opskrbljivali, a gradski je bio u izradi. Sada ima priključenu vodu i Jefimiju tj. korisnica je projekta „ZAŽELI“, koji je i više nego za poželjeti. Dobrobit projekta može se mjeriti brojkama, ali ono što ljudi kao osobe i osjećajna bića dobivaju to je nemjerljivo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime