„Volim svoju županiju“ naziv je izložbe koja je 9. studenoga otvorena u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku.

S ciljem promocije prirodnih ljepota i kulturne baštine svih hrvatskih županija te poticanja snažnijeg regionalnog identiteta, Hrvatska zajednica županija i ove je godine pokrenula foto natječaj „Volim svoju županiju. “ Natječajem se željelo potaknuti umjetnike i amatere da sami stvaraju i razmišljaju o svojoj županiji kao destinaciji koja, osim svojih ljepota, nudi i zanimljive sadržaje prilagođene objavljivanju u novim medijima. U nešto više od mjesec dana provedbe foto natječaja „Volim svoju županiju“ prijavljeno je gotovo 600 fotografija amatera i profesionalnih fotografa. O izboru najboljih fotografija odlučivao je stručni žiri kojeg je vodila profesionalna fotografkinja Marija Milin, a među izabranim fotografijama našla se i ona autorice sisačke fotografije Ivane Lučan Žinić. Fotografija je trenutak uhvaćen u vremenu, a Ivana je pojasnila kako je uhvaćen trenutak na njenoj fotografiji.

 

„Jedno ljetno predvečerje, šetnja našom prirodom šetnicom, aparat uvijek uz mene i dogodio se taj trenutak, uslikala sam i tad nisam razmišljala da ću ikad poslati nešto na natječaj. U međuvremenu otvorio se natječaj Hrvatske zajednice županija. Tu sam fotografiju poslala, uz još dvije, i ova je pobijedila. I mene je iznenadilo, ali eto, dogodilo se. Inače sam informatičar po struci. Fotografijom se bavim takoreći zadnjih pet-šest godina intenzivno, a i prije sam uvijek voljela fotografirati, ali u zadnjih pet godina posjedujem ovaj malo kvalitetniji aparat i malo sam ozbiljnije to shvatila. To mi je hobi. Volim fotografiju i volim se izražavati na taj način. Najčešći motivi ovisi o trenutku. Nekad je to pejzaž, nekad je portret, tko mi se nađe ispred aparata“, rekla je Lučan Žinić.

Nakon otvorenja u Šibeniku i obilaska Zadra i Rijeke, izložba je stigla i do sisačke Knjižnice gdje ju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Ovo je promocija naših županija. 20 prekrasnih županija i na središnji glavni grad Zagreb. Na ovim fotografijama vidite kako to umjetnici, fotografi vide županiju, kako su zabilježili određene trenutke iz određenih područja lijepe Hrvatske. Hrvatska  je prelijepa, doista prekrasna, raj na zemlji. To je vidljivo iz ovih fotografija. I kad prođete ako ne pogledate ispod fotografije iz koje je ona županije, mogli bi reći pa ovo je možda iz Sisačko-moslavačka županije, Karlovačke, puno različitosti, puno posebnosti, ali istodobno puno sličnih stvari koje oslikavaju našu županiju. Zamisao je Hrvatske zajednice županija prije dvije godine bila organizirati ovaj natječaj za  najbolju fotografiju „Volim svoju županiju“ i da na neki način prikažemo i svim ljudima koliko ljepota imam, ali kako prenijeti na naše najmlađe da vole svoju domovinu, svoj kraj. Mislim da smo u tome uspjeli. Ova izložba ide u svaku županiju, bit će ovdje nekoliko dana i nadam se da će biti posjećena i od onih najmlađih“, rekao je župan Žinić i upravo njima, najmlađima na kraju poručio: „Volite svoj dom, svoj kraj, ali volite i svoju županiju i svoju Hrvatsku!“

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here