Zabrinuti saborski zastupnici: “Cijene rastu, a Vlada razmišlja”

Cijene rastu, a odgovora nema

153
13.10.2021., Zagreb - Sabor u nastavku 8. sjednice, nakon slobodne rasprave zastupnika, na dnevnom redu ima raspravu o izboru predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sve veće cijene, kako goriva, tako i općenitih trošarina, sve više zabrinjavaju, a danas je to bila aktualna teme i u Hrvatskom saboru gdje se raspravljalo o, kako se navodi, sporom reagiranju Vlade.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović ironično je danas izjavila kako je “Hrvatska fenomenalno mjesto za život”, gdje siromašni na Baniji ostaju bez toplog obroka, gdje cijene energije i hrane rastu, a Vlada razmišlja.

„Koliko je Hrvatska fenomenalno mjesto za život svjedoči činjenica da je od 11. listopada ljudima s područja Gline najavljeno da ostaju bez toplih obroka”, kazala je Ahmetović iznoseći stajalište Kluba SDP-a i apelirajući da se takve odluke više ne donose.

Ide zima, potrošnja struje raste, a topli obroci se ukidaju ljudima koji mahom žive od poljoprivrednih mirovina i socijalne pomoći .

”Enormno povećanje cijena prelomiti će se upravo na leđima najsiromašnijih, na ljudima kojima se ukida topli obrok”, rekla je Ahmetović pitajući što radi Vlada.

„O kojim potezima Vlada razmišlja nismo čuli, a  dok Vlada razmišlja građanima prijeti energetsko siromaštvo”, upozorila je i pozvala na uvođenje preventivnih vaučera za električnu energiju i smanjenje trošarina na gorivo.

„Klaunsko ponašanje Vlade u svjetlu povećanja svih cijena za građane nije komedija, ovakvo ponašanje vlade za njih postaje horor”, poručila je Ahmetović podsjetivši da je u rujnu postavila pitanje ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću oko povećanja cijena, na što se on smijao.

Smanjiti trošarine, namete i poreze

Ako izostane reakcija Vlade, upozorila je, biti će odgovorna za dodatno osiromašivanje građana koji su ionako po kupovnoj moći i standardu na predzadnjem mjestu u EU.

I Marina Opačak Bilić u ime Kluba socijaldemokrata osvrnula se na val poskupljenja ustvrdivši da bi Vlada trebala biti linija obrane od rasta cijena.

No, Vlada tek promatra situaciju, ustvrdila je i pozvala na smanjenje trošarina, nameta i poreza..

„Situacija je prešla granice u kojima se može samo promatrati , sada treba reagirati. Sada nam je potrebno odgovorno upravljanje državom”’, kazala je Opačak Bilić.

Krešo Beljak (Klub zastupnika HSS-a i RF-a) ustvrdio je kako je dramatično poskupljenje goriva prvi korak prema galopirajućoj inflaciji i katastrofalnom scenariju.

Rastu cijene građevinskog materijala, nekretnina i hrane, nabrojao je Beljak pitajući također što Vlada čini.

“Ne daj Bože za sve one generacije koje su mlađe od 30 godina, koje se ne sjećaju što znači inflacija, što znači na dnevnoj bazi poskupljenje cijena, što znači kupovanje čvrstih valuta”, kazao je Beljak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime