Zagrebačka županija proslavila svoj dan

582
Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održala se u zagrebačkom hotelu Internacional u prisustvu više od 300 uzvanika.

Zagrebačka županija ustrojena je u 18. stoljeću, 17. srpnja 1759. kad joj je kraljica, austrijska nadvojvotkinja Marija Terezija, darovala grb i pečatnjak. Taj se datum danas slavi kao Dan županije.

Zagrebačku županiju čini 9 gradova, 25 općina, 697 naselja te preko 317 tisuća žitelja i jedna od najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. S ponosom to ističe i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić…

U svom obraćanju župan se potom osvrnuo na važnost županija kao pokretača projekata, pa podsjetio na investicije realizirane u posljednjih godinu dana..

Riječ je o investicijama poput 700 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava, 43 milijuna kuna vrijednih radova na dogradnji Specijalne bolnice Naftalan i 27 milijuna kuna vrijedne ULO hladnjače, kao i 55 milijuna kuna koji se ove godine ulažu u gradnju škola i školskih objekata. Također, u pripremi je 700 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja infrastrukture širokopojasnom pristupu internetu i još mnoge druge investicije.

Župan je podsjetio i da su uložena i dodatna kreditna sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna za poboljšanje stanja na cestovnoj infrastrukturi, a dotaknuo se i vrlo aktualne teme ­– nedavno predstavljene fiskalne decentralizacije i novog modela preraspodjele prihoda od poreza na dohodak.

Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, te drugi visoki uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković Zagrebačku je županiju nazvao jednim od generatora hrvatskog gospodarstva i hrvatskog razvoja te obećao nastavak susreta cijele Vlade, svih župana i predstavnika gradova i općina svakih 6 mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske…

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Kući susreta Tabor, Centru za mladež Zaprešić, predsjedniku Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslavu Iviću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, Obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški i Udruzi „Plemićka mladež“. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Maraton klubu „Velika Gorica“, Kulturno umjetničkom društvu „Pušća“, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec te Sanji Lugarić, nastavnici biologije u Srednjoj školi Vrbovec.

Svečanost su svojim nastupom dodatno uveličale i djevojke iz vokalnog ansambla Singrlice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here