Članovi Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog, svečano su 25. studenoga proslavili svoj Dan i blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Katarine.

Kod raspela, na mjestu u petrinjskim Majdancima gdje je nekada stajala crkva sv. Katarine, do temelja razrušena u Domovinskom ratu, zajedno s okupljenim Petrinjcima i predstavnicima Grada, uz pjesmu i molitvu, položili su cvijeće i zapalili svijeće.

Ivan Solomun, predsjednik Udruženja koje okuplja i Hrvatsku Kostajnicu s okolnim općinama Dvorom, Majurom, Hrvatskom Dubicom i Donjim Kukuruzarima, podsjetio je kako je ovo tradicionalni način na koji ovo udruženje obrtnika slavi svoj dan.

„Sv. Katarina je naša zaštitnica. Već godinama se, tradicionalno, okupljamo na njen blagdan i slavimo je kao našu zaštitnicu.  Inače, Udruženje trenutno broji oko 470 obrta. Petrinja ih ima 290 tako da smo krenuli uzlaznom putanjom, a ne da padamo“, kazao je Solomun.

Obrtnicima, ali i svim Katarinama i Katama, njihov je dan čestitao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je podsjetio kako i sam dolazi iz poduzetničke obitelji te kako su upravo obrtnici jedan od najsamostalnijih slojeva društva. Grad ih potiče, no nužne su još neke promjene, naglasio je gradonačelnik.

„Oni su definitivno najsamostalniji sloj društva u lijepoj našoj domovini koji skrbe o sebi, svojoj obitelji i koji jednostavno žele imati svoj cilj. U tom cilju moraju svojim radom, svojom obitelji, doći do vrijednosti, a ta vrijednost je nova vrijednost od koje oni žive. Sada je samo pitanje koliko mi njima možemo pomoći da bi ih bilo više. Najteže im je opstati na tržištu, u tržišnoj utakmici gdje je konkurencija nemilosrdna. Međutim, ono što mi moramo promijeniti na našem području je to da moramo artikulirati njihove probleme koje su imali još iz 90-ih godina, kada su ostali bez svoje imovine, a trebali bi kroz određene bonuse i saborske procedure te kroz porezne olakšice biti prepoznati. Do sada nisu bili prepoznati jer do sada gospodarski objekti nisu ušli u obnovu i strategija povratka poreznih obveznika  i obrtnika nikada nije bila dobra na ovom području. Zato se sada pitamo zašto to nismo gajili, zašto nismo najprije obnovili devastirane objekte i zašto nismo išli raditi strategiju: svako mjesto je lijepo mjesto, ali najljepše je radno mjesto, to ponavljam i ponavljat ću dok sam živ jer sam smatrao da povratak ovdje nije bio dobar. Ti ljudi su izgubili priliku, čitava jedna generacija, to moramo ispraviti kroz određene bonuse i kroz dobre porezne politike“, naglasio je Dumbović.

Dodajmo kako su zajedničku molitvu kod raspela predvodili župnik župe sv. Lovre, vlč. Josip Samaržija i župni vikar: vlč. Hrvoje Zovko, a nakon toga je održana i svečana sjednica Skupštine na kojoj su i ove godine članovima Udruženja uručena tradicionalna obrtnička priznanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime