Zahvaljujući mađarskoj donaciji, I. osnovna škola u Petrinji već za dvije godine

Radovi će započeti u ožujku

313

Nakon katastrofalnog potresa koji se dogodio na području Sisačko-moslavačke županije u prosincu 2020. godine, Vlada Republike Mađarske donijela je odluku o donaciji odnosno financiranju izgradnje novog objekta I. osnovne škole u Petrinji.

U uredu gradonačelnice u Petrinji Mađarska ekumenska humanitarna organizacija održala je prezentaciju projekta izgradnje nove zgrade I. osnovne škole Petrinja, kojoj su nazočili veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsák, državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika Vlade Mađarske Miklós Soltész, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak kao i predstavnici mađarske tvrtke koja je izvođač radova.

Nakon prezentacije, domaćini i gosti obišli su lokaciju gradnje nove škole gdje je župan Celjak izvjestio javnost o detaljima prezentacije:

“Mađarska je osigurala 27 milijuna eura, što je najveća donacija na petrinjskom području nakon katastrofe koaja nas je, nažalost, snašla. Dio tih sredstava bit će utrošen za izgradnju crkve u Žažini, dio tih sredstava bit će utrošen, sukladno namjeni koju je odredila Mađarska, za izgradnju I. osnovne škole. Iskoristio bih priliku, zahvalio našim prijateljima iz Mađarske na velikodušnoj donaciji, ali i Hrvatima iz Mađarske koju su osigurali donaciju u iznosu od oko 450.000 kuna koja će biti namijenjena za obnovu objekta koju je koristio područni odjel Glazbene škole Fran Lhotka Sisak. Zahvaljujem našim prijateljima iz Mađarske koji su osigurali ljetovanje za našu djecu u srpnju i kolovozu. Sisačko-moslavačka županija ulaže velike napore u osiguranje što kvalitetnijih uvjeta za obrazovanje na području grada Petrinje. Iznimno važno nam je bilo da učenici s područja Petrinje upisuju nastavu na području Petrinje, jer smo znali da ako učenici upišu školu izvan naše županije, to znači iseljavanje i učenika i njihovih obitelji.”

Osim I. osnovne škole očekujemo da će do početka idućeg semestra biti gotovi radovi u potkrovlju OŠ Dragutina Tadijanovića i da ćemo u drugom semestru tamo vratiti studente Učiteljskog fakulteta odsjeka u Petrinji. Vrlo nam je važno da osiguramo što kvalitetnije uvjete za našu djecu, za Petrinjke i Petrinjce, za naše učenike da mogu neometano pohađati nastavu u svom gradu, zaključio je Celjak.

Prijatelji se prepoznaju u nevolji, istaknuo je veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Csaba Demcsák:

“Ponudili smo brzu pomoć u donaciji kontejnera i potrepština. Vlada Mađarske donijela je brzu odluku o pomoći nakon potresa. To je bila pomoć djeci i mladima. Drugi krug pomoći podrazumijeva manje potpore, s jedne strane podrška ocima u Remetama, a tu je i manja pomoć za glazbenu školu.”

U sklopu škole bit će sportska dvorana, a plan je da izgradnja bude dovršena u roku dvije godine, potvrdio je mađarski veleposlanik.

Predsjednik hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan podsjetio je da je nakon prvih vijesti o tragediji koja se dogodila na Banovini hrvatska zajednica u Mađarskoj već prvi dan počela sakupljati donacije:

“Na kraju smo dogovorili da ćemo sakupiti novaca za jedan konkretan projekt. Prilikom boravka u Petrinji u siječnju dogovorili smo da to bude podružnica glazbene škole. Uspjeli smo danas to izrealizirati i potpisati ugovor. Po dogovoru smo ugostili oko 100 djece u našem odmaralištu na Pagu. Vjerujem da je to bio početak suradnje i vjerujem da će hrvatska zajednica biti aktivna na ovom području i ubuduće.”

Ravnatelj I. osnovne škole Robert Groza zahvalio je u ime svih učenika, roditelja, djelatnika, osobno i svih Petrinjki i Petrinjaca na donaciji:

“Nadam se da će i ovaj sastanak doprinjeti da dinamika i tempo radova budu još brži. Radovi bi trebali započeti u ožujku, a škola će odgovarati najvišim pedagoškim standardima koji vrijede u Republici Hrvatskoj.”

Groza je izrazio nadu da će se ova izgradnja pomoći zaustaviti tendenciju pada broja učenika i da će se početi povećavati broj učenika u školi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime