Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andrej Plenković je u prostorijama Državne geodetske uprave pustio u primjenu elektroničko izdavanje katastarskih javnih isprava putem web aplikacije „ONE STOP SHOP“ (OSS).

Državna geodetska uprava je omogućila da se od 3. ožujka 2017. putem OSS-a (oss.uredjenazemlja.hr) i prijavom kroz sustav e-Građani elektroničkim putem može podnijeti zahtjev i da se bez dolaska u katastarske urede mogu preuzeti sljedeće javne isprave:

1. kopija katastarskog plana
2. prijepis/izvod iz posjedovnog lista
3. izvadak iz Baze zemljišnih podataka.

Uspostava Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS-a) i One Stop Shop-a (OSS-a) predstavlja prekretnicu i osigurava preduvjete za uspješno izvršenje aktivnosti iz Nacionalnog programa reformi Republike Hrvatske u okviru koje se očekuje institucionalno povezivanje katastra i zemljišne knjige.

baner monitor 728x90

Predsjednik Vlade RH, g. Plenković istaknuo je da sveukupni Nacionalni program reformi mora pojednostaviti procedure i hrvatskim građanima omogućiti što jednostavniji način poslovanja i djelovanja, uključujući i onaj dio koji se odnosi na katastarske podatke i zemljišne knjige, na što se dosad gubilo puno vremena. Dodao je da se ovim projektom smanjuju administrativne barijere, a omogućuje se svima da, pomoću elektroničke komunikacije, određene poslove rješavaju iz svojih ureda ili domova, nema više čekanja u redu u katastarskim uredima, nema odlazaka u druge gradove i u druge katastarske urede po javne isprave.

Ocijenio je da aplikacija „One Stop Shop“ maksimalno pojednostavljuje elektroničku dostupnost podataka koji se odnose na izdavanje katastarskih javnih isprava, rasterećuje rad službenika, omogućuje kvalitetnije obavljanje poslova te pridonosi ubrzanju registracije upisa nekretnina. „Na jednostavan način za svega 25 kuna (10 kuna upravnih pristojbi za e-posjedovni list i 15 kuna upravnih pristojbi za e-kopiju katastarskog plana) kroz e-sustav One Stop Shop možete imati izvatke svega onoga što vam je potrebno“, kazao je premijer Plenković i čestitao svima koji su u proteklim mjesecima radili na realizaciji ovoga projekta.

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Damir Šantek, dipl.ing.geod. istaknuo je kako će Državna geodetska uprava puštanjem u primjenu izdavanja javnih isprava elektroničkim putem ubrzati i pojednostaviti postupak izdavanja katastarskih javnih isprava, rasteretiti katastarske službenike i omogućiti kvalitetnije obavljanje ostalih katastarskih poslova koji će doprinijeti ubrzanju registracije nekretnina i pravnog prometa nekretninama.

Nakon podnošenja zahtjeva korisnik (e-Građanin) dobiva javne isprave potpisane elektroničkim potpisom na koji je dodatno otisnut QR kod i kod za provjeru istinitosti dokumenta. Ovako izdana javna isprava ima pravnu valjanost kao i isprava na papiru ovjerovljena pečatom i potpisom službene osobe. Za izdavanje javnih isprava elektroničkim putem naplaćuje se propisana upravna pristojba dok se stvarni troškovi ne naplaćuju obzirom da za izdavanje javnih isprava elektroničkim putem nema troškova isporuke i ispisa na papiru.
Na kraju svog obraćanja predsjednik Vlade RH, g. Plenković je klikom na aplikaciju One Stop Shopa kupio prvu e-kopiju katastarskog plana i e-posjedovni list elektroničkim putem i na taj način pustio u službenu uporabu katastarski dio One Stop Shop sustava.

Ravnatelj Državne geodetske uprave u radnom posjetu Sisačko moslavačkoj županiji.

Foto: DGU

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here