Započela katastarska izmjera na području Velike Vranovine

Oko 1.000 katastarskih čestica bit će izmjereno 10 centimetarskom točnošću

259

Na području općine Topusko službeno su započeli radovi na katastarskoj izmjeri za dio katastarske općine Velika Vranovina.

Projekt je dogovoren prije godinu dana s Državnom geodetskom upravom, potvrdio je načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić:

„Ovo je prva katastarska izmjera takve vrste na našem terenu, kao jedan pilot projekt. Prije svega, mještanima Velike Vranovine to će riješiti puno problema, jer znamo da je ovaj kraj opterećen rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, a to ćemo ovime riješiti.

Također smo na radnom sastanku dogovorili daljnje aktivnosti Općine Topusko i Državne geodetske uprave. Prije svega, kao prioritet katastarske izmjere općine Topusko vezano za sve one projekte koji su proglašeni nacionalnim interesom. Tu je projekt Topusko – pametni termalni grad, a upravo će čisti imovinsko-pravni odnosi, odnosno ono sve što odradimo u suradnji s DGU biti važni za realizaciju tog projekta.“

Detalje katastarskih izmjera iznio je ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek:

„Potpisan je Ugovor između Državne geodetske uprave i Općine Topusko za provođenje katastarske izmjere. Financiranje je 100%-tno od strane Države. Dobit će se novi podaci o zemljištu. Bit će riješeni imovinsko-pravni poslovi. Svi oni građani koji bilo što budu radili sa svojom zemljom imat će uređene i čiste papire. Moći će bez problema raditi obnovu, ali i sve druge poslove vezane uz zemlju. Ima oko 1.000 katastarskih čestica. Područje će biti izmjereno 10 centimetarskom točnošću. To je ono što danas geodezija u Hrvatskoj može ponuditi. Bitno je da se pozovu svi vlasnici, korisnici tih zemljišta, da se dobro obavijeste svi stanovnici, jer kako obilježe svoju zemlju, tako će im to biti registrirano u službenoj evidenciji katastra zemljišne knjige.“

Kad bude sve gotovo, sve će biti uvedeno u Bazu zemljišnih podataka, podatak je jedinstven o čestici i vlasniku tako da neće biti više dvojnih podataka, pojasnio je Šantek. Vrijednost ugovora je 780.000 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime