Započeli radovi na izgradnji školske sportske dvorane OŠ Mate Lovraka

574

Rijetko kada vlada toliko veselje kao kada se kreće u realizaciju kapitalnih ulaganja koja se tiču naših najmlađih sugrađana u “Gradu prijatelju djece”- gradu Petrinji. Školarci OŠ Mate Lovraka imaju razloga za veselje, naime, osim što su u tijeku ljetni praznici, započela je i izgradnja nove školske sportske dvorane u kojoj bi košarku ili nogomet mogli zaigrati već početkom 2021. godine.

Nakon što je sredinom lipnja potpisan ugovor za rekonstrukciju OŠ Mate Lovraka, odnosno dogradnju školske sportske dvorane u sklopu projekta „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ radovi na izgradnji dvorane ukupne vrijednosti 40.548.110,38 kuna svečano su započeli.

Radovi se u iznosu od 34.297.700,07 kuna financiraju europskim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak osiguran iz Proračuna grada Petrinje. Radove je otvorio gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Ovo je povijesni dan za Grad Petrinju. Znamo da je dvorana bila tema koja je bila nemoguća misija,a u toj nemogućoj misiji pokušali su mnogi sudjelovati međutim nisu uspjeli. Moram se prije svega zahvaliti onom „nevidljivom“ timu Grada Petrinje – Odjelu za EU fondove na čelu s Edisom Mašinović, ali i voditeljici projekta Vlasti Vuglec, koji su dali sve od sebe, od prostornog planiranja od izmjene dozvole od izmjene projekta od svega onoga što je trebalo aplicirat te na koncu i naći nemoguća europska sredstva za učenike koji nikada nisu imali školske dvoranu u sadržaju ovakvog tipa kao što smo mi uspjeli dobiti. 40 milijuna kuna je ogromna investicija kroz društvenu infrastrukturu gdje kroz dječji vrtić u Češkom selu, kroz svlačionice u Koloniji, kroz dječje igralište na Slatini dajemo jednu snažnu poruku da će se 50, 60 milijuna kuna uložiti samo s naslova te infrastrukture. Kada pogledamo komunalnu infrastrukturu koja je 431 milijun kuna i kad pogledamo da smo neki dan uveli u radove samu komunalnu infrastrukturu koja je gospodarska, završavamo u Mošćenici koja je preko 30 milijuna kuna i Malu komunalnu infrastrukturu gdje od Slatine, od Sajmišta, groblja i svega ostaloga kroz pješačko – biciklističku stazu ulaženo preko 120 milijuna kuna – to ne radi ni jedan grad. Ovo gradilište, u Mošćenici i Petrinji je poruka da se kopa 150 kilometara grada da Zagreb ne bi mogao doći k sebi od tolike investicije, a kamoli mi ovdje u Petrinji. Želim da svu onu mukotrpnost koju građani imaju da izdrže, mi ćemo uspjeti jer imamo europski novac, imamo mlade ljude koji su spoj mladosti i iskustva, koji zajedničkim radom rade u jednoj kvalitetnoj sinergiji. Svaki dan obilazimo neko gradilište i nešto se radi. Ne može se više teoretski raditi nego što se radi niti se može više investirati i zato je Petrinja perjanica ne samo u Sisačko – moslavačkoj županiji nego i u ovom djelu Hrvatske kod povlačenja sredstava iz europskih fondova. Želim dati jasnu poruku da građani Petrinje očekuju od izvođača, od nadzora, od svih onih koji prate da budu profesionalni, da odrade to na vrijeme jer sve buduće generacije koje dolaze žele se ovdje igrati na vrijeme, čekali su predugo da bi još sad čekali neke koji će možda izmišljati da nema radne snage ili nečeg drugog. Gradu je neprihvatljivo da ima bilo kakve korekcije na račun Proračuna Grada Petrinje, Gradu je neprihvatljivo da građani čekaju ono što moraju imati jako brzo u svim mogućim rokovima.“, poručio je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Zaokružena priča obnove Graberja

Radovima je prethodila zahtjevna papirologija: “Stvarno mogu zahvaliti pročelnici Upravnog odjela za EU fondove Edisi Mašinović i njenom timu koji je prošle godine u kolovozu započeo aplikaciju i predao je nadzornom tijelu PT1, dakle SAFU, na kontrolu, a sam postupak kontrole je trajao sve do potpisa kad je ministrica Gabrijela Žalac došla i svečano potpisala u veljači ove godine da bismo onda proveli postupak javne nabave, došli do izvođača radova i evo započeli gradnju!”, pojasnila je privremena pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine Vlasta Vuglec.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Dumbović i na Kestenijadi poručio: "Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori"

Da se sav trud isplatio govore nasmijana lica 388 učenika koji pohađaju OŠ Mate Lovraka. Ipak, nedostatak školske sportske dvorane učenike, točnije učenice nije spriječio da nižu izvanredane rezultate na košarkaškim natjecanjima, svjedoči ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić: “Veselimo se izgradnji nove školske dvorane. Iako dosada nismo imali dvoranu imali smo viceprvakinje Hrvatske u ženskoj košarci za učenice 5.,6., 7. i 8. razreda, a vjerujem da će sada uspjeh biti i bolji. Do sada su našu školsku dvoranu posjećivali velikani hrvatskog sporta – Dino Rađa, Stojko Vranković, Gordan Kožulj, Filip Ude i mnogi drugi, održavali su tribine. Vjerujem da ćemo izgradnjom ove dvorane održati barem jednu humanitarnu akciju i utakmicu sa svim sportskim zvijezdama!”

VEZANE VIJESTI
O baštini Banovine skrbit će u obnovljenoj zgradi u Petrinji

Radove je blagoslovio sisački biskup Vlado Košić, a impozantna dvorana površine 2611 metara kvadratnih svoje bi prve sportaše i đake trebala primiti početkom 2021. godine.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here