U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak održali su radni sastanak s vlasnicima nekoliko OPG-ova koji se bave proizvodnjom domaćih kobasica.
Na sastanku se razgovaralo o osnivanju zadruga te o brendiranju „Banijske kobasice”. Radi se o zaštiti tradicijskih suhomesnatih proizvoda s područja Sisačko-moslavačke županije, istaknuo je državni tajnik Majdak:
“Prepoznali smo dva proizvoda koji imaju tradiciju proizvodnje na ovom području, a to su Sisačka češnjovka i Banijska kobasica. Ministarstvo je kroz novi Akcijski plan posvećen revitalizaciji potresom stradalog područja odvojilo sredstva za zaštitu ova dva proizvoda uz pomoć Županije i jedinica lokalne samouprave. Pred nama je razdoblje kada će se poljoprivrednici udružiti u skupine koje će podnijeti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, a temeljem tog zahtjeva će izraditi pojedinu specifikaciju po proizvodu koji će se u konačnici zaštititi na razini Europske unije.”
Proces zaštite uključuje sve one subjekte koji su legalizirani i u tom dijelu će Ministarstvo poljoprivrede pomoći putem EU sredstava i dostupnih mjera, podsjetio je Majdak. Kroz novi Akcijski plan Ministarstvo će izdvojiti 150.000 kuna za zaštitu oba proizvoda.
Ivo Bradarić iz Novog Sela Glinskog pohvalio je pokrenuti proces:
“Sve ovisi o nama koji živimo ovdje, želimo li raditi ili želimo živjeti od socijale. Ako nismo u stanju prihvatiti ponude, onda to moramo jasno reći.”
Brendiranje još jednog područja s petrinjskog područja bitna nam je tema, istaknula je gradonačelnica Magdalena Komes:
“Veselimo se ovom projektu. Ići će od strane Grada Petrinje inicijativa da se na našem području iz poziva koji slijede započne infrastruktura za zasnivanje zadruge. Vidimo da ima zainteresiranih za širu proizvodnju, mogućnost plasmana na šire tržište. Veselimo se što će cijela Hrvatska pa i šire moći probati kvalitetne proizvode s našeg područja.”
Proces brendiranja trajat će minimalno dvije do tri godine, a brzina će najviše ovisiti o kvaliteti pripremljenih dokumenata.