Zašto ne piti pivo po vrućini?

1546
Znoj vam se cijedi, pušete i teško vam je. Slika je to brojnih građana koji ovih dana traže spas u hladovini, tuširanju, raznim napicima, pa između ostalog i u pivu. No, koliko je pametno ispijati alkoholna pića na ovako visokim temperaturama?
Alkohol utječe na naše prosuđivanje, koordinaciju i ravnotežu, što se dodatno pogoršava pojačanim izlaganjem suncu i visokoj temperaturi. Sama vrućina nas čini konfuznima i uspavanima, a omamljenost od alkohola doista može smanjiti prosudbu banalnih stvari (poput topline mora, udaljenosti od obale i sl.). Zato oprez i umjereno sa sunčanjem i alkoholom na odmoru! Alkohol, pa tako i pivo, je diuretik i bez obzira što ga na prvi dojam konzumiramo zbog žeđi i rashlađivanja, zapravo potiče izlučivanje vode iz organizma (više nego što je možemo nadoknaditi prosječnim unosom), dovodi nas u stanje dehidriranosti i ometa mogućnost termoregulacije, što nam je u ekstremnim temperaturama posebno važno.
Ljeti je pojačano izlučivanje vode i elektrolita putem znojenja, što dodatno utječe na dehidraciju organizma i zato ih je važno nadoknaditi. Vodu ljeti, posebno na plaži, treba piti i ako žeđ ne osjećamo. To je prvenstveno važno naglasiti za stariju populaciju, kojoj je osjet žeđi oslabljen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime