Završna konferencija Volonterskog centra Gline u Jukincu

330

U domu u Jukincu održana je završna konferencija Volonterskog centra Glina kojoj su nazočili sisačko – moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, predsjednik gradskog vijeća Željko Šešerin, potpredsjednica gradskog vijeća Melita Lončarić Biškup, predsjednik Udruge Lutum Marin Kaurić, voditeljica Volonterskog centra Glina Josipa Gregurić te mnogi drugi predstavnici udruga i društava.

Volonterski centar Glina organizacija je civilnog društva posvećena razvoju volonterstva, a osnovan je 1. kolovoza 2017. godine kao rezultat zajedničkog rada Udruge Lutum i Agencije za razvoj Grada Gline.
Partneri u mu Grad Glina, Crveni križ Glina i Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota IKS, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj pojekta bio je pružiti potpore udrugama na glinskom području kroz pomoć u organiziranju volontera i volonterskog rada, vođenja evidencije o volontiranju, pripreme plana i programa volontiranja, a u ostvarenju tog cilja predviđene u brojne radionice i predavanja o osnovama volonterskog rada.

„Naš cilj bio je uključiti ljude u volontiranje te želja da se što više pokrenu mlade osobe. Volonterski centar Glina otvoren je svim građanima, a njegovo djelovanje je utemeljeno na načelima solidarnosti, humanosti, uvažavanja različitosti, nenasilja, suradnje, odgovornosti, samostalnosti i neovisnosti. Ujedno je i mjesto informiranja, educiranja i povezivanja svih onih koji žele volontirati”, rekla je Gregurić.
Voditeljica centra Gregurić navela je niz aktivnosti koje su se provodile proteklih godinu dana a to su: obuka voditelja projekta, početna konferencija centra, radionica u kojoj su bili pozvani svi oragnizatori volotntiranja kako bi im se pojasnio pojam volontiranja, akcija darivanja krvi u suradnji s Crvenim križem grada Gline, partneri u projektu Interpretacijskog centra baštine Banovine , edukacija učenika srednje škole, obilježili Međunarodni dan volontera 5.prosinca, akcija “Zelena čistka” čišćenje grada u suradnji s Gradom Glinom, Komunalcem, Gradskim društvom Crvenog križa i udrugama na području grada Gline, edukacija menadžment u volontiranju i edukacija za organizatore volontiranja, organizirane posjete Volonterskim centrima.
Sve aktivnosti organizirane su kako bi se privuklo što više mladih osoba u volontiranje ali bez obzira na sve organizirane aktivnosti na području grada Gline mladi nisu pokazali zainteresiranost.
Gregurić se nada kako će daljnje aktivnosti koje će Volonterski centar Glina provoditi privući mlade da se aktiviraju.

VEZANE VIJESTI
Vrhunac obilježavanja 140 godina vatrogastva u Glini

 

Fotografija FotoBanovina.

Predsjednik Udruge Lutum Marin Kaurić napominje kako su bespovratna sredstva za rad ovog centra odobrena kroz javni natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom ”Poziv za prijavu jednogodišnjih projekata lokalnih volonterskih centara u 2017. godini”. Projekt je trajao 12 mjeseci, a cilj je bio pružanje potpore udrugama na glinskom području kroz pomoć u organiziranju volontera i volonterskog rada, vođenja evidencije o volontiranju, pripreme plana i programa volontiranja te će s tim ciljem biti organizirane radionice i predavanja o benefitima volontiranja te volonterske akcije.
Udruga Lutum provodi razne aktivnosti i akcije na području grada Gline s ciljem poboljšanja života i mijenjati stvari u civilnom društvu na tom području.
Kaurić se nada da će se daljnjiim radom Udruge uspjeti realizirati svi projekti i mladima omogućiti i olakšati život na području grada Gline.

VEZANE VIJESTI
Radovi na mostu Golinja u tijeku, obustava prometa za sve

Fotografija FotoBanovina.

 

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević rekao je kako Udruga Lutum djeluje već dugi niz godina i podupire rad drugih udruga na glinskom području te je na njihovu inicijativu i nastao Volonterski centar u Glini. Grad Glina je ustupila svoj prostor na korištenje Volonterskom centru te na taj način u početku pomogla kod njihovog osnivanja i djelovanja.
Kostanjević poziva  sve udruge s područja Grada Gline da se uključe u projekte koji se provode na glinskom području i tako pomognu razvoju glinskog kraja.

VEZANE VIJESTI
Ministar pravosuđa Republike Hrvatske u radnom posjetu Kaznionici u Glini

Fotografija FotoBanovina.

 

Župan Sisačko- mosalvačke županije Ivo Žinić navodi kako je u svakoj organizaciji bitna sloga i zajedništvo. Završetak ovog projekta Volonterskog centra jedan je od doprinosa razvoja naše zajednice u Glini. Svaka obnovljena kuća ili prostor u kojem se udruge nalaze i sastaju je dio volontiranja, dio odvajanja svojeg vremena za druge i u budućnosti za našu djecu, jer na taj način će svima biti ljepše i ugodnije živjeti na ovom području, istaknuo je Žinić te dodao da svaka postojeća udruga treba pomoći drugoj udruzi koja je u osnivanju, jer znanje i iskustvo trebamo prenositi a ne sebično čuvati za sebe, samo tako ćemo mladima dati poruku kako treba raditi za boljitak naše zajednice.

Fotografija FotoBanovina.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here