Željko Bebek za kraj višednevne proslave sv. Jakova u Mošćenici

Proslava sv. Jakova u Mošćenici okončana velikim koncertom Željka Bebeka koji je okupio nekoliko tisuća posjetitelja

275

Mošćenica, najveće petrinjsko prigradsko naselje, proslavila je sv. Jakova apostola, svog nebeskog zaštitnika.

Ovogodišnju proslavu pratio je bogat program, a središnja proslava je 25. srpnja, na sam blagdan sv. Jakova započela svečanom sjednicom Mjesnog odbora te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, Spomenika stradalim u minskim poljima Mošćenice i žrtvama NOB-a. Vijence su položila brojna izaslanstva, mošćeničke udruge i ustanove, udruge proistekle iz Domovinskog rata te predstavnici stranaka. Počast je u ime Grada Petrinje odao i gradonačelnik Darinko Dumbović sa zamjenicom Viktorijom Kaleb. Nakon odavanja počasti procesija se uputila prema kapeli sv. Jakova gdje je održano svečano misno slavlje. Središnja proslava sv. Jakova nastavljena je bogatim poslijepodnevnim programom koji je bio upotpunjen predstavljanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Banovine, a mladež DVD-a Mošćenica, kroz pokazne je vježbe, predstavila svoja umijeća.

„Možemo se pohvaliti da smo jedan od najboljih DVD-a u našoj Vatrogasnoj zajednici koji je osvojio najviše pokala s ovom djecom. Od ove godine već imamo rad s mladeži i tu smo malo napredovali. Izveli smo pokaznu vježbu povodom sv. Jakova. Djeca od 6 do 12 godina. Ova pokazna vježba je vježba koja je početak rada naše djece u jednom DVD-u kao vatrogasaca. Tu vježbu inače koristimo po vatrogasnim natjecanjima u Sisačko-moslavačkoj županiji“, pojasnio je Davor Mlinarić, zapovjednik DVD-a Mošćenica.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Počeo s radom logopedski kabinet, knjižnici dodatan prostor za knjige

Večernji dio programa okupio je i najveći broj posjetitelja, jer se isto tako tradicionalno zna kako je u Mošćenici za sv. Jakova uvijek dobra fešta. Na veliku su pozornicu najprije izašli folkloraši. Naime, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Mošćenica i ove godine je povodom proslave Svetog Jakova u Mošćenici pripremilo bogat kulturno-umjetnički program.

„Svake godine pokušavamo što više i što bolje napraviti. Počeli smo s dječjom manifestacijom, 3.Festivalcem djece, a nastavljamo s odraslim folklorašima. Imamo pet KUD-ova, među njima smo i mi. Imamo što pokazati, to su većinom KUD-ovi s naše Banovine, Hrvatski Čuntić, Hrastovica, Stružec, Veliki i Mali Zdenci i mi“, rekla je dopredsjednica HKUD-a Seliha Ferenčak.

Vrhunac večeri bio je glazbeni nastup Željka Bebeka koji je uoči koncerta izrazio zadovoljstvo što će zapjevati publici u Mošćenici.

„Ekipa je spremna, svi smo raspoloženi za večerašnji koncert. Jako mi je drago što sam večeras ovdje u Mošćenici, za sv. Jakova. Posebno mi je drago što dugo, dugo nisam bio u Petrinji pa će petrinjska publika večeras imati priliku pjevati zajedno s nama. Ja sam već odavno promoviran i publika uglavnom zna moje pjesme i čeka ih čuti uživo. Naravno, i večeras će sve što požele čuti, one pjesme koje sam pjevao nekada davno 70-tih, a pjevam ih i sada s užitkom. Pjevat ću ih i večeras s obzirom na to da u publici nisu samo najmlađi, nego i ona starija generacija koja se želi podsjetiti na vremena iz svoje mladosti“, rekao Bebek.

VEZANE VIJESTI
Stožer SMŽ: Pod nadzorom 95 osoba, definirano karantensko mjesto

Cjelodnevnoj proslavi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremama i organizaciji proslave Sv. Jakova.

„Kada pogledam današnji dan onda sam sretan kao gradonačelnik, kao Moščenićanin, zato što naša svetinja, sv. Jakov je nešto posebno. Sretan sam jer čitav dan imamo brojna događanja od jutra. Ponosan sam na se ono što smo uspjeli organizirati i gdje su naše petrinjske i moščenićke udruge dale sve od sebe da sv. Jakov bude definitivno nešto što smo prije 20 godina započeli i da napravimo nešto što je posebno za sve ljude, sve prijatelje vjere. Mislim da smo pogodili upravo ono što je važno, kroz duhovnu priču, političku, sportsku ,rekreacijsku, sve što su udruge napravile, da je to fenomenalno. Večeras se osjeća ovdje jedna odlična atmosfera. Mošćenica je ta koja je živi spomenik, spomenik svih vrijednosti, jer ovdje se stvarala domovina Hrvatska, ovo je bila prva crta obrane, ovdje se branila Hrvatska. Neka Mošćenica bude jedna dobra priča kroz rad i kroz posao kojeg smo stvorili kroz komunalnu i gospodarsku infrastrukturu, kroz sve što trebamo napraviti, neka zrači to zajedništvo i neka nam sv. Jakov da šansu da sutra budemo bolji ljudi, da damo više od sebe i da poručimo da se zajednički može napraviti više“, zaključio je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Završeni radovi na energetskoj obnovi petrinjskog Slapa

I tako je prošlo još jedno slavlje sv. Jakova u Mošćenici uz bogat program i brojna događanja, ponovno su se u prvom planu našli vrijedni ljudi, pojedinci i udruge, oni koji su sve ovo organizirali i potrudili se da svi oni koji su došli na sv. Jakova u Mošćenicu, a bilo ih je nekoliko tisuća, osjete taj duh zajedništva i gostoprimstvo i osjećaju se dobrodošli i dogodine.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here