ZGŽ Inovatorski dvojac svjetskog ranga

Osnovali su sestrinsku tvrtku na području Indije gdje razvijaju svoje proizvode

301

Poduzeće Elproms Team iz Samobora usmjereno je na stvaranje rješenja temeljenih na Internet of things tehnologiji, a poslovno se fokusira na kućnu automatizaciju i unapređenje prometne infrastrukture, web platforme/ aplikacije za sustave u industriji i pametne senzore te za moderna rješenja za organizaciju događanja. Lovro i Josip, danas studenti, još su za srednjoškolskih dana nagrađivani za svoje inovacije. Jedna od njih je i pametna utičnica PRO-S, koju sada razvijaju kroz europski projekt „Prilagodba i komercijalizacija pametne utičnice PRO-S“.

„Razvijamo modularne sustave koji omogućuju upravljanje kućnim uređajima putem interneta, preko mobilne veze ili voice asistenata. Trenutno razvijamo utičnice i prekidače“, pojasnio je Josip Oroz, dodavši da ih je na razvoj ovakvih sustava potaknulo srednjoškolsko obrazovanje i predmet Pametne kuće.

„To nam je dalo poticaja da idemo u ovome smjeru, a na kraju sve ono što smo gledali u knjigama i zbirkama pretočili smo u stvarnost i pokrenuli vlastitu tvrtku“, dodao je Oroz. Stipanović je rekao da sustav PRO-S omogućuje lakoću upravljanja i kontrolu, ne samo nad kućom, nego i industrijskim postrojenjima.

Župan je rekao da bez inovacija nema budućnosti.

„Budite uporni! Ono što ste dosad pokazali govori da ste na dobrom putu“, rekao je župan, dodavši da vjeruje da će Zagrebačka županija, uz Matu Rimca, biti prepoznata i po drugim mladim inovatorima svjetskoga ranga. Istaknuo je i projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu, vrijedan 100 milijuna kuna, koji će osigurati uvjete da strukovno obrazovanje u Zagrebačkoj županiji bude daleko kvalitetnije te usklađeno s Industrijom 4.0. Nositelj ovoga projekta je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a kao partneri uključene su Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo.

Tijekom srednjoškolskoga obrazovanja mentor Lovri i Josipu bio je Ivan Vlainić koji je bio mentor i Mati Rimcu.

„Najljepše je kada nastavnika nadmaše njegovi učenici. Josip i Lovro svojim su inovacijama pokorili mnoge nacije koje puno više ulažu u tehniku i znanost“, rekao je Vlainić. Zahvalio je Županiji što je prepoznala potencijale Srednje strukovne škole Samobor.

Projekt Mali tehnopolis Samobor, odnosno prenamjena dva objekta bivše vojarne Taborec u poduzetnički inkubator financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta bila je 21,6 milijuna kuna, a povrat je iznosio 90% uloženih sredstava.

Nedeljko Štefanić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, ujedno i direktor tvrtke Elproms Team, rekao je da ovakvi prostori daju mladim poduzetnicima velike mogućnosti za rad i napredak. U ovom trenutku tvrtka Elproms Team u fazi je osnivanja nove tvrtke za proizvodnju elektroničkih komponenti i modula u Indiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime