ZGŽ Većinu u Skupštini mogao bi formirati HDZ i HSS

Ostalo je nešto manje od tjedan dana do novog pokušaja konstituiranja vijeća

112

Nakon dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine, Zagrebačka županija, činilo se, imala je velike izglede za mogućim novim izborima.

Nakon prvog nekonstituiranja Županijske skupštine, Odbor HSS-a Zagrebačke županije je još 1. srpnja ove godine donio zaključak kako će za predsjednika Županijske skupštine podržati kandidata s liste koja je osvojila najviše glasova birača, tj. iz redova SDP-a ili HSS-a, navodi se u priopćenju dodajući kako je tijekom razgovora, većina stranaka bila suglasna da kandidat ili kandidatkinja za predsjednika, odnosno predsjednicu Županijske skupštine bude iz HSS-a. Među strankama koje su bile suglasne s tim prijedlogom bio je i SDP.

U ovoj gospodarskoj situaciji te otežanom funkcioniranju uslijed korona krize, a u cilju što brže sanacije potresom pogođenih područja, trošak novih izbora od oko 5 milijuna kuna javnog novca, HSS Zagrebačke županije smatra štetnim i neodgovornim prema stanovnicima naše Županije, poručuje se u priopćenju.

-Slijednom navedenog, a približavanjem roka za održavanje treće (posljednje) konstituirajuće sjednice, Odbor HSS-a Zagrebačke županije donio je 28. srpnja 2021. godine odluku da će HSS, ako postoji podrška stranaka i vijećnika izabranih u Županijsku skupštinu kojima je prihvatljiv kandidat ili kandidatkinja HSS-a za predsjednika odnosno predsjednicu Županijske skupštine, preuzeti odgovornost obnašanja te funkcije u cilju konstituiranja i početka rada Županijske skupštine kao predstavničkog tijela, poručuju.

No, nešto manje od tjedan dana prije posljednjeg pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije koji će, sudeći prema informacijama koje su procurile u javnost, ovog puta biti uspješan. Potrebnu većinu, doznaje se, HDZ i partneri dogovorili su s HSS-om.

Ne radi se o novoj postizbornoj koaliciji, potvrdio je tako za Hinu predsjednik županijskog HDZ-a Željko Turk, već samo o dogovoru kako bi se formirala Županijska skupština, a dodaje i kako se ne bi trebalo izlaziti na nove izbore.

Naime, prema neslužbenim informacijama, na mjesto predsjednika Skupštine sjest će HSS-ovac, odnosno HSS-ovka. Trebala bi to biti Martina Glasnović, predsjednica HSS-a Zagrebačke županije.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kratko je na svom Facebook profilu napisao kako HSS ne mijenja stranu, a dodao je i da se on ništa nije dogovorio s HDZ-om. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime