Žinić: Želio bih da Rafinerija u Sisku opstane u bilo kojem obliku

Župan odgovorio na prozivke oporbenih stranaka da su Vlada i HDZ prodali nacionalne interese

303

Nakon što je INA izvijestila o poslovnom planu kompanije za 2019. godinu u sklopu kojeg planira početak provedbe programa kojim bi prerada sirove nafte bila koncentrirana u rafineriji u Rijeci, dok bi u Rafineriji u Sisku bio industrijski centar s drugim djelatnostima, brojne su oporbene stranke prozvale Vladu i HDZ za izdaju nacionalni interes. Među njima i Mostovci koji su ispred sisačke rafinerije održali konferenciju za novinare i prozvali ministra Marića, ali i župana Ivu Žinića. Podsjetimo, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kazao je kako svi glavni akteri šute.

„Mi nismo promijenili stav kao neki, ne šutimo kao oni koji su rekli da će se povući iz politike ako se ugasi sisačka rafinerija, a oni budu na vlastiti. Mislim na župana Žinića, na ministra Marića, gradonačelnika Velike Gorice, zastupnika koji su kao i ministar Marić izabrani u ovo izbornoj jedinici“, kazao je tom prilikom Grmoja.

Na naš upit, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić je komentirao prozivke Mostovaca, ali i ostalih oporbenjaka.

„Mogu oni kritizirati župana ili bilo koga drugog, ali uvijek i sada govorim – nikada ništa nisam učinio da bi došlo do toga da se ugase određena radna mjesta, nego upravo suprotno. Od početka mog mandata u razgovorima sa sindikatima, s djelatnicima, direktorima i upravom, uvijek smo tražili rješenje koje je najkvalitetnije i najbolje za rafineriju. Nažalost, većina tih postrojenja je zastarjela, zastarjela je i tehnologija. Prodajom INA-e mađarskom MOL-u došlo je do određenih problema. Naravno da oni, kao većinski partner u INA-i, donose odluke koje su od njihovog interesa, a mi kao država, ako uspijemo vratiti ta prava pod okrilje hrvatske države, onda možemo i drugačije upravljati. U svakom slučaju i dalje će moj rad i moji nastupi ići u zaštitu radnih mjesta i očuvanje rafinerije. Da li u nekom drugom obliku, to samo uvijek i govorio, vjerojatno da, jer na ovakav način poslovanja, teško da ova industrija može opstati na globalnom tržištu. Ja apsolutno prihvaćam kritike, ali župan nije taj koji odlučuje o ovom slučaju, odlučuje se na nekim drugim razinama. Ja sam uvijek uz radnike i želio bih da rafinerija kao takva opstane u bilo kojem obliku“, poručio je Žinić.

Foto: Arhiva Radio Banovine

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here