Znanstvenici upozoravaju: zbog pušenja možete izgubiti vid!

121

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, no mnogi pušači toga nisu svjesni. Tek svaki peti svjestan je činjenice da pušenje može rezultirati gubitkom vida, pokazala je anketa britanske Udruge optometrista (AOP).

Dim cigarete sadrži otrovne kemikalije koje mogu iziritirati i oštetiti vid. Primjerice, teški metali poput olova i bakra mogu se nakupiti u očnoj leći, prozirnome dijelu iza zjenice koji u fokus dovodi zrake svjetlosti. Posljedica može biti razvoj očne katarakte jer leće postaju zamagljene.

VEZANE VIJESTI
Od sutra veće trošarine na cigarete, alkoholna pića i sokove

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Po podacima britanske kraljevske udruge slabovidnih (RNIB) među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa od gubitka vida u odnosu na nepušače jer duhanski dim može utjecati na razvoj brojnih očnih bolesti.

Upravo su to pokazali rezultati provedene ankete u kojoj je sudjelovalo 2006 odraslih Britanaca. 18 posto ih je kazalo da pušenje povećava rizik od razvoja sljepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 posto ih je svjesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma.

VEZANE VIJESTI
18-godišnjak uhvaćen s velikom količinom droge

Znanstvenici podsjećaju da pušenje može rezultirati razvojem dijabetesa, koji oštećuje krvne žile u stražnjem dijelu oka te da je kod njih vjerojatnost od razvoja makularne degeneracije triput veća u odnosu na nepušače. Riječ je o stanju koje utječe na središnji vid, što znači da osoba gubi sposobnost viđenja finih detalja.

U Velikoj Britaniji živi oko 7,4 milijuna pušača, od kojih 17 posto čine muškarci, a 13 posto žene. Više od polovine ili 61 posto tvrdi da želi prestati pušiti. Broj pušača se smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje od 2011. zabilježeno je među mladima u dobi od 18 do 24 godine.

VEZANE VIJESTI
Uskoro slijedi novo poskupljenje cigareta

Godine 2017. u Velikoj Britaniji je oko 2,8 milijuna osoba ili 5,5 posto koristilo e-cigarete, što je jedan od glavnih razloga koji im je pomogao u prestanku pušenja duhanskih cigareta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here