Znanstvenici upozoravaju: zbog pušenja možete izgubiti vid!

107

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, no mnogi pušači toga nisu svjesni. Tek svaki peti svjestan je činjenice da pušenje može rezultirati gubitkom vida, pokazala je anketa britanske Udruge optometrista (AOP).

Dim cigarete sadrži otrovne kemikalije koje mogu iziritirati i oštetiti vid. Primjerice, teški metali poput olova i bakra mogu se nakupiti u očnoj leći, prozirnome dijelu iza zjenice koji u fokus dovodi zrake svjetlosti. Posljedica može biti razvoj očne katarakte jer leće postaju zamagljene.

VEZANE VIJESTI
Nema pušenja u Francuskoj! Pariz zabranio pušenje u 52 javna vrta i parka

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Po podacima britanske kraljevske udruge slabovidnih (RNIB) među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa od gubitka vida u odnosu na nepušače jer duhanski dim može utjecati na razvoj brojnih očnih bolesti.

Upravo su to pokazali rezultati provedene ankete u kojoj je sudjelovalo 2006 odraslih Britanaca. 18 posto ih je kazalo da pušenje povećava rizik od razvoja sljepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 posto ih je svjesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma.

VEZANE VIJESTI
Evo što bi se dogodilo kada djeca ne bi gledala TV duže od jednog sata

Znanstvenici podsjećaju da pušenje može rezultirati razvojem dijabetesa, koji oštećuje krvne žile u stražnjem dijelu oka te da je kod njih vjerojatnost od razvoja makularne degeneracije triput veća u odnosu na nepušače. Riječ je o stanju koje utječe na središnji vid, što znači da osoba gubi sposobnost viđenja finih detalja.

U Velikoj Britaniji živi oko 7,4 milijuna pušača, od kojih 17 posto čine muškarci, a 13 posto žene. Više od polovine ili 61 posto tvrdi da želi prestati pušiti. Broj pušača se smanjuje iz godine u godinu, a najveće smanjenje od 2011. zabilježeno je među mladima u dobi od 18 do 24 godine.

VEZANE VIJESTI
Policija traga za kradljivcem cigareta

Godine 2017. u Velikoj Britaniji je oko 2,8 milijuna osoba ili 5,5 posto koristilo e-cigarete, što je jedan od glavnih razloga koji im je pomogao u prestanku pušenja duhanskih cigareta.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here