Župan, gradonačelnici i načelnici na radnom sastanku s ministrom državne imovine Goranom Marićem

479

Radni sastanak s gradonačelnicima i općinskim načelnicima, županom i njegovim zamjenicima, održao je danas, u prostorijama Županije, ministar državne imovine Goran Marić. Razgovaralo se o provedbi Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je u primjeni od kraja lipnja.

„Od velikog nam je interesa suradnja s jedinicama lokalne samouprave (JLS). Potencijal gospodarskog rasta, zaposlenost, porast prihoda, i JLS-a i državnog proračuna, u velikoj se mjeri temelji na aktiviranju zapuštene, napuštene i opustošene državne imovine“, rekao je ministar Marić, pojasnivši da su tri moguća rješenja aktiviranja državne imovine (zemljišta, objekata, poslovnih prostora, stanova…).

„Kada je vaš zahtjev opravdan i obrazložen razlozima poticanja gospodarskog napretka, socijalne dobrobiti građana, ujednačavanja gospodarskog i demografskog razvitka…, nekretnine možete dobiti bez naknade. Za ono što se ne može dobiti bez naknade, a interesira vas, angažirajte sudskog vještaka koji će procijeniti vrijednost nekretnine, dostavite to u Ministarstvo i bit će vam omogućen njezin otkup. I treća mogućnost je prodaja nekretnina na javnom natječaju. Dobro proučite Zakon, jer velike su mogućnosti da imovinu, ako dostavite potrebnu dokumentaciju, dobijete bez naknade“, naglasio je ministar Marić. Svaki zahtjev, rekao je, rješavat će se individualno, zato je prisutne gradonačelnike i općinske načelnike pozvao da se s konkretnim prijedlozima obrate Ministarstvu koje će svima, u roku od tri dana, organizirati sastanak.

VEZANE VIJESTI
Prijateljski odnosi Petrinje i Ogulina

Ministar je rekao da novi Zakon nije stranački, ni ideološki niti zakon interesnih skupina, već zakon kojim se želi trajno, u partnerstvu s jedinicama lokalne samouprave, aktivirati državna imovina.

„Ovo je prvi zakon kojim se nešto prenosi u vlasništvo JLS-a, ovo je istinski reformski i decentralizacijski zakon, poticajan i motivirajući za ekonomsku aktivnost, investicije, ulaganja… Njime Vlada RH čini napore da, aktiviranjem državne imovine, omogući razvoj gradova i općina i ostanak mladih u RH“, rekao je ministar.

Župan Stjepan Kožić sastanak je okarakterizirao kao dobar primjer suradnje Ministarstva, gradova i općina.

VEZANE VIJESTI
Ministrica Bedeković: "SMŽ može poslužiti kao primjer dobre prakse!"

„Dobro je što smo si međusobno rastumačili što nas čeka i koje su mogućnosti ovoga Zakona. Vjerujem da će gradovi i općine iskoristiti mogućnosti koje on pruža. Dosad su gradovi i općine, kada su željeli investirati, ili privući nekog investitora, imali niz problema jer nisu imali vlasništvo nad nekretninama koje su im bile potrebne. Veliki je i broj zdravstvenih i obrazovnih ustanova čije su nekretnine u vlasništvu države, pa primjerice energetsku obnovu, iako smo osnivači ovih ustanova, ne možemo pokretati. Čini se da je ovo konačno pravi zakon koji omogućuje gradovima i općinama da bez naknade dobiju određenu imovinu, kojom će razvijati svoje područje, a time stvarati i puno kvalitetniji život“, rekao je župan. Podsjetio je da europskoga novca za realizacije velikoga, strateškog projekta vodoopskrbe istočnoga dijela županije ne bi bilo da Županija nije riješila imovinsko-pravne odnose na trasi kojom vodovod prolazi.

VEZANE VIJESTI
Pozitivni zaključci radnog sastanka u Dvoru

Tijekom razgovora s ministrom, novi Zakon o upravljanju državnom imovinom pohvalili su saborski zastupnici Dražen Barišić (gradonačelnik Velike Gorice) i Alen Prelec (načelnik Brdovca), kao i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Na kraju sastanka dogovoreno je da svi gradonačelnici i općinski načelnici dostave Županiji pregled svojih zahtjeva koje planiraju ili su uputili Ministarstvu, a kroz dva-tri mjeseca organizirat će se novi sastanak kako bi se vidjelo koliko je od toga realizirano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here