VIDEO – Župan Kožić u obilasku općine Pisarovina

936

 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić posjetio je općinu Pisarovina prilikom čega je obišao radove na sanaciji županijske ceste Klinča sela- Pisarovina ŽC 3106, otvorio e-punionicu, obišao završne radove na novim uredima općine Pisarovina i matičnog ureda, posjetio OPG Grčević te proizvodne pogone tvornice auto dijelova Kralj metala alati i Kralj metala kovnica.

Župan je posjetu Pisarovini započeo obilaskom županijske ceste ( ŽC 3106 ) Klinča sela- Pisarovina, čija je rekonstrukcija preduvjet ‘otvaranja’ novih investicija u Gospodarskoj zoni Pisarovina, komunalno potpuno opremljenoj, gdje četrdesetak investitora ima kupljeno zemljište. Preduvjet je to i sigurnijega prometa za stanovništvo dviju općina, ali i lakše poslovanje već postojećih gospodarstvenika. Svjesna je toga i Županija, pa u rekonstrukciju 10,5 kilometara prometnice ulaže, posredstvom Županijske uprave za ceste (ŽUC), oko 11,5 milijuna kuna.

Rekao je Kožić te iznova ukazao na nedostatna sredstva koja, temeljem zakona, prihoduje ŽUC.

Prihodi ŽUC-a su vrlo skromni, stoga se, kako bi se mogle sanirati najugroženije županijske prometnice, kreditno zadužio za 50 milijuna kuna“, podsjetio je župan.

Pojedine dionice ove prometnice, kaže Zdenko Majzec, ravnatelj ŽUC-a, proširit će se na šest metara, na pojedinim će se postojeći asfaltni sloj preasfaltirati s dva nova sloja, a dijelovi ceste će dobiti i novi tamponski sloj.

U središtu Pisarovine župan je potom prisustvovao i otvorenju e-punionice, sagrađene u sklopu županijskoga projekta e-mobilnosti. Do kraja ove godine po jednu e-punionicu trebale bi imati sve općine u županiji, rekao je župan te nastavio…

Izgradnjom e-punionica zadovoljan je i načelnik Tomo Kovačić koji je zahvalio Županiji na financijskoj potpori prilikom gradnje e-punionice, ali i sredstvima koje Općina redovito dobiva za gradnju i održavanje komunalne infrastrukture.

Za boravka u Pisarovini, župan je obišao i buduće općinske prostore, koji se uređuju u poslovno-stambenoj zgradi u samome središtu mjesta, te posjetio Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grčević u Gradecu Pokupskom koje se, uključeno u projekt „Ceste sira zagrebačke regije“, uspješno bavi proizvodnjom kozjega sira.

Svoj obilazak Pisarovini župan je završio obilaskom proizvodnih pogona Kralja metala alati i Kralja metala kovnica, dviju tvrtku iz grupacije König metalla. S ponosom je ustvrdio da se radi o tvrtkama koje šire proizvodnju i sve što proizvedu izvoze.

Prema riječima Daniela Martinka, operativnog direktora Kralja metala alati, u tri proizvodne hale rade se dijelovi za Mercedes, Audi, BMW, Porsche…

Razvoj automobila je nezaustavljiv. Kada potpišemo ugovor za neki novi model imamo posao za barem deset godina, koliki je vijek jednoga modela. Posla ima dovoljno, no problem su kadrovi (alatničari, CNC operateri, inženjeri strojarstva; op.a.).

Poslovodstvo Kralja metala alati i Kralja metala kovnica, župana je upoznalo i s razvojnim planovima, koji uz ostalo predviđaju daljnje proširenje, finalizaciju proizvoda i robotizaciju proizvodnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here