Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se na Pantovčaku sa svim hrvatskim županima, na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom, i ministrom regionalnog razvoja Tomislavom Tolušićem te pružila punu političku potporu opstanku za sve županije. U ime Zagrebačke županije sastanku je prisustvovao zamjenik župana Rudolf Vujević.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je protiv regionalizacije, jer strahuje da bi došlo do okrupnjavanja funkcija i dužnosti, a ona se zalaže za decentralizaciju. Njezino je mišljenje da se uz potporu župana može mnogo učiniti na učinkovitosti te da je najvažnije pomoći županijama u decentralizaciji funkcija i financija kako bi mogle što više biti na usluzi građanima.

VEZANE VIJESTI
Milanović na inauguraciju pozvao 39 uzvanika

Slično razmišljanje iznio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk. „Smatramo da županije moraju biti partneri Vladi i institucijama u budućoj reformi, a predložili smo i konkretne mjere koje se odnose na spajanje ureda državne uprave sa županijskim upravama, provođenje inspekcijskog nadzora u prvom stupnju i veću nadležnost županija kod raspolaganja državnom imovinom, poljoprivrednim zemljištem i ostalim resursima. Inzistiramo na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji jer smatramo da samo teritorijalni preustroj ne može biti nikako osnova uspješnije lokalne zajednice“, rekao je Pauk na sastanku.

VEZANE VIJESTI
Obilježena 29. obljetnica ustrojavanja 1. gbr Tigrovi i bojne Tigrovi

dsc_7743.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Predsjednica smatra da je ovakav regionalni ustroj s 21 županijom, koji je uveo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, dobar sustav koji odražava potrebe ljudi na terenu. Smanjivanje broja županija, kazala je, destabiliziralo bi državu i dovelo do nedostatnog regionalnog razvoja.

Upravo to dokazuju riječi ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića. „Bez županija Hrvatska ne bi povukla niti pola sredstava koje je povukla iz fondova Europske unije. Preko tisuću projekata je realizirano uz sufinanciranje Europske unije upravo zahvaljujući županijama. One su još važnije u kontekstu razvoja ruralnog područja i smatram da ih svakako treba zadržati u ovom obliku“, kazao je Tolušić.

VEZANE VIJESTI
Milanović uklonio biste s Pantovčaka, slažu li se ostali političari s tom odlukom?

Na kraju sastanka predsjednica je još jednom ponovila kako čvrsto stoji na poziciji jednakomjernog razvoja Hrvatske i svih njezinih dijelova. „Moj je čvrst stav da je sustav županija optimalan za Hrvatsku, preustroj je nepotreban“, istaknula je Grabar-Kitarović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here