Donosimo Vam TOP 10 najbizarnijih specijaliteta na svijetu!

10. ŽIVA HOBOTNICA

Čudan i u najmanju ruku monstruozan kineski specijalitet je – živa hobotnica! Hobotnici najprije odstrane dio mozga, potom je serviraju i konzumiraju uz razne umake, a obzirom da su mišići još aktivni hobotnica se kreće po tanjuru. Oni koji uživaju u ovoj hrani kažu kako je jedu radi posebnog doživljaja, a ne samog okusa. Dodaju i kako je to zdrava i svježa hrana lagana za konzumaciju.

https://www.youtube.com/watch?v=UBAu4jj0ae0

9. KOKTEL S DODATKOM OTKINUTOG PALCA

Da, pravog ljudskog otkinutog palca. Koktel  možete popiti u koktel baru u Dawson Cityu u Kanadi. Ovaj bar je početkom 19. stoljeća nudio pića sa ‘svježim psećim testisima’, no igrom slučaja, od 70-ih uz svoja pića serviraju konzerviran ljudski palac.

Priča seže u davnu 1973. godinu kada je kapetan Dick Stevenson u jednoj napuštenoj kolibi pronašao ljudski palac kako pluta u staklenci. Tada mu je pala na pamet ideja o piću s dodatkom palca. Priča o degutantnom piću proširila se gradom, državom, kontinentom, a sada o njoj zna čitav svijet. Doduše, izvorni palac slučajno je progutao gost bara, međutim ni to ih nije obeshrabrilo. Raspisali su ‘natječaj’ za novi palac. Koliko god se čini bizarno, mnogo ljudi doniralo je svoj palac. Najvelikodušniji donator je muškarac kojem je buldožder prešao preko noge koju su mu potom amputirali. On je donirao svih 5 prstiju.  Jedino što je potrebno priložiti u paketu s prstom je potpisana izjava donatora o slaganju s njegovom ‘novom najmjenom’. Gospodin Lee, sadašnji vlasnik bara, kaže kako će i on svoje nožne prste posmrtno donirati.

8. ŽIVI ŠKAMP U VINU

Nakon žive hobotnice, na red u kineskoj i japanskoj kuhinji došli su i živi škampi. Iako se čini kako ne može biti gore od konzumiranja žive hobotnice, može biti gore i je. Škampima naime ne odstrane mozak, tako da su oni zaista i živi i svjesni. ‘Velikodušni kušači’ živih škampa ih međutim ipak malo ‘poštede’ boli. Prije no što ih pojedu umoče ih u vino kako bi se napili i ‘omamili’ pa samim time bili i manje svjesni da ih netko upravo žvače u svojim ustima.

https://www.youtube.com/watch?v=IxeNrY7X3kc

7. VOĆNA JUHA SA ŠIŠMIŠOM

Recept za bizarnu juhu je jednostavan; dobro opranog šišmiša najprije treba malo prokuhati, potom nasjeckati malo voća i povrća, sve začiniti s kokosovim mlijekom i servirati. Šišmiš se jede cijeli, sa krznom, očima, iznutricama pa i krilima. Osim što se ne čini nimalo privlačnom, ova juha je zapravo i vrlo opasna. Obzirom da šišmiš jede otrovne biljke koje uzrokuju neurološke poremećaje kod ljudi, konzumiranje šišmiša je odličan način ukoliko želite patiti od Alzhaimera, Parkinsona ili čak umrijeti.

210973_v1

6. PULSIRAJUĆA SPOLNA ŽLIJEZDA MORSKOG JEŽA

Morski jež nije jestiv, međutim njegovi spolni organi jesu, tako barem tvrde oni koji su probali. Pa ukoliko ste raspoloženi za nešto slatko, zdravo i svježe, evo ideje.

5. ŽIVI CRVI

Vijetnamski specijalitet su veliki crvi, a kako bi bili sigurni da će pojesti svjež obrok, stanovnici ih jedu žive. Serviraju ih uz salatu, u juhi ili umočene u voćni sok. Jedu se i u Australiji, a kao poseban specijalitet možete ih pronaći i u francuskim te kineskim restoranima. Iako se tako ne čini, crvi zaista jesu hranjivi, sadrže čak 76% proteina.

4. PULSIRAJUĆE SRCE KOBRE

Još jedno iznimno bizarno jelo je još pulsirajuće srce kobre. Običaj pripremanja zmije je sljedeći; osobno odaberete živu zmiju koja vam se sviđa,  potom je platite i oni vam je serviraju cijelu, ništa se ne baca. Kao aperitiv najprije dobijete svježe iscijeđenu krv koju morate popiti, zatim slijedi srce koje stavljaju u rakiju, koju popijete zajedno sa srcem koje još pulsira. Pulsiranje, navodno, osjetite u sebi. Kao predjelo poslužit će vam pečenu zmijsku kožu, a zatim idu sljedovi ostatka zmije pripremljeni na razne načine.

3. BALUT – KUHAN PAČJI EMBRIJ

Balut je oplođeno pačje ili kokošje jaje staro između 2 ili 3 tjedna. Živ i već dobro razvijen embrij pačića / pilića kuha se i jede izravno iz ljuske. Osim što je bogato proteinima, Filipinci, Kambodžani i Vijetnamci vjeruju da je odličan afrodizijak.

2. CASU MARZU – TRULI SIR S CRVIMA

Tradicionalni talijanski specijalitet je ‘truli sir’. Casu Marzu radi se na ovčjem mlijeku i kada je gotov, sirari ga ostavljaju na otvorenom onoliko koliko je potrebno da sirne muhe ostave svoja jajašca u njemu. Ličinke potom putuju sirom i ‘razbijaju’ masnoću sira vrenjem. Prije konzumacije sira čak nije potrebno s kriške očistiti crve jer su puni proteina, ali neki ih ipak maknu. Ova vrsta sira bila je i zabranjena za konzumaciju te se mogao kupiti samo na crnom tržištu, međutim, danas je proglašen tradicionalnim jelom i ponovno se proizvodi.

1. PTICE IZ ŽELUCA MRTVOG TULJANA

Ovaj ‘specijalitet’ dolazi iz Grenlanda, a rezultat je 18-mjesečne pripreme, čuvanja i fermentacije. Obzirom da se radi o ‘smrti’ unutar ‘smrti’ ovo jelo zovu i sablasnom Pinatom; u tijelu tuljana nalaze se deseci, čak i stotine ptica koje je pojeo. Sudeći prema stanovnicima na Grenlandu, te strvine ptica još su jestive. Fermentacijom kosti i kljun ptice omekšaju, pa ju konzumiraju cijelu bez prethodnog kuhanja.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here