92 milijuna kuna za energetsku obnove 22 osnovne i srednje škole

Uz župana Ivu Žinića, ugovore o sufinanciranju potpisali gradonačelnik Popovače Josip Mišković te načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić.

338

U sjedištu Sisačko – moslavačke županije u Sisku 24. travnja su potpisani ugovori o sufinanciranju energetske obnove pet školskih zgrada u Popovači i Topuskom.

Ugovore je s gradonačelnikom Popovače Josipom Miškovićem i načelnikom Općine Topusko Ivicom Kuzmićem potpisao župan Ivo Žinić koji je podsjetio Sisačko-moslavačka županija trenutačno ima 22 ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano za energetsku obnovu zgrada osnovnih i srednjih škola. Četiri zgrade (OŠ Glina, OŠ Gvozd, OŠ I. G. Kovačić Gore i OŠ Novska) su već gotove, tri su u fazi realizacije (OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani, OŠ Sunja i OŠ Vladimira Nazora Topusko), za 10 je u tijeku javna nabava, dok će za pet nabava biti raspisana tijekom ljeta. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola veća je od 92 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI
Čestitka župana Žinića povodom Ramazanskog Bajrama

Ovom prilikom potpisani su ugovori o sufinanciranju energetske obnove četiri osnovne i jedne srednje škole.

„Potpisali smo ugovore za područne škole na području Popovače, u Gornjoj i Donjoj Gračenici, Voloderu i u Osekovu. Vrijednost ovih projekata je oko sedam milijuna kuna. Županija mora osigurati vlastitih 2,7 milijuna kuna, od čega će Grad osigurati gotovo milijun kuna. Točni iznosi znat će se kad se realizira postupak javne nabave. S Općinom Topusko potpisan je sporazum za zgradu Srednje škole Topusko. Vrijednost ovih radova je veća od sedam milijuna kuna, od čega je udio Županije malo manji od tri milijuna kuna. Županija je za ovu zgradu ostvarila potporu iz Fonda za sufinanciranje EU projekata MRRFEU u iznosu od dva milijuna kuna. Općina će projekt sufinancirati sa 100 tisuća kuna“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
AUDIO Na Aktualnom satu i o koronavirusu

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković zahvalio se na još jednom, kako je naglasio, dobro ugovorenom poslu sa Sisačko – moslavačkom županijom, obnovi područnih škola na području Popovače.

„Ja se zahvaljujem na ovom projektu Sisačko-moslavačke županije kao osnivača naših škola. Uložili su napore da prijave ove projekte energetske obnove te tako stvore uvjete da ti objekti na području grada Popovače dobiju daleko kvalitetniju i bolju funkcionalnost. Nadam se da ćemo to uspješno realizirati u što kraćem roku, a osim ušteda koje ćemo ostvariti tako, pridonijet ćemo i kvaliteti života, boljim uvjetima za rad učenika i nastavnika“, rekao je Mišković.

VEZANE VIJESTI
SMŽ Nove isporuke zaštitne opreme za zdravstvene ustanove

Načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić izrazio je zadovoljstvo što, unatoč skromnom proračunu, uspijevaju osigurati određena sredstva, a uz pomoć Županije i realizirati jedan ovako veliki projekt. Nakon što je već obnovljena zgrada Osnovne škole, a uskoro i Srednje, uz budući, novi dječji vrtić, Topusko postupno mijenja vizuru mjesta, dodao je Kuzmić koji je uvjeren kako će ovi projekti pridonijeti i ostanku mladih na tom području.

Dodajmo kako Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira energetsku obnovu zgrada sa 60% iznosa, dok ostatak mora osigurati Županija. Županija dio svog sufinanciranja osigurava kroz Fond za sufinanciranje EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a dio kroz sufinanciranje gradova i općina na čijem se području škole nalaze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here