Bake i djedovi, ne budite zamjenski roditelji!

Obiteljski sklad između djedova i baka, njihove djece i unučadi ne podrazumijeva se...

254

Prije osam godina Detlef Untermann (66) postao je djed, objavila je HINA. Napravio je posebnu sobu za unuka – u svojem uredu, u svojoj kući i u svojem životu, želeći, zajedno sa suprugom, biti na raspolaganju djetetu od prvoga dana kad god to bude potrebno. Obiteljski sklad između djedova i baka, njihove djece i unučadi ne podrazumijeva se, tvrdi Andrea Hagen-Herpay, savjetnica Njemačke udruge primalja (DHV).

“Nerijetko mlade roditelje ‘guše’ očekivanja djedova i baka, a često moraju odbijati njihove neželjene savjete”, kaže Hagen-Herpay i dodaje da je želja baka i djedova za aktivnim sudjelovanjem u životima njihovih unuka relativno nova pojava.

“Bake i djedovi trebali bi razmisliti o tomu kakva je pomoć mladim roditeljima potrebna, osobito u mjesecima nakon rođenja djeteta”, pojasnila je Hagen-Herpay. A to je pomoć u pripravi obroka, kupnji, pranju rublja, šetnji djeteta kolicima kako bi se mlada majka mogla odmoriti i tomu slično. Njemačka udruga za zaštitu djece (DKSB) nudi posebne tečajeve namijenjene bakama i djedovima kako bi im se pomoglo u prilagodbi na novu ulogu. Predsjednik udruge Heinz Hilgers kaže da su ti “pripremni tečajevi među Nijemcima vrlo traženi”. Njegov savjet za održavanje obiteljskog sklada nakon rođenja unuka je sljedeći: “Izravno upitajte što je djetetu potrebno i ne gušite mladu obitelj svojom stalnom prisutnošću.”

VEZANE VIJESTI
VIDEO Kakav gospodin!

Takvu vrstu nenametljive potpore Detlef Untermann pružio je svojim dvjema kćerima. I danas on i njegova supruga redovito i nenametljivo brinu o svojim unucima. Koja je tajna njihova uspjeha? “Podupiremo ih, no u odgoj se ne miješamo. Naša su stajališta ponekad različita od onih naših kćeri, no nikada im ne bismo proturječili”.

“Čini se da je u tomu najveći problem. Naime, bake često nastavljaju sa svojom majčinskom ulogom, a djedovi pokušavaju biti bolja verzija sebe iz roditeljskih dana te s unucima nastoje nadoknaditi one važne stvari koje su propustili u odnosu s vlastitom djecom dok su bila malena. Bake i djedovi najčešće provode više vremena s unucima nego što su ih provodili s vlastitom djecom dok su bila malena, što je jako dobro. Oni jednostavno imaju jako puno vremena i mogu živjeti po sasvim drukčijim pravilima nego njihova djeca, mogu biti opušteniji”, kaže Hammer.

VEZANE VIJESTI
Na "Choco kupu" čak 37 ekipa

Njegov savjet novim bakama i djedovima: “Ne stavljajte svoje unuke u središte svojeg života u poznim godinama. Ako ste osjetljivi, bit će vam jako teško kad vas vaši unuci više ne budu toliko trebali.”

Zato se družite s prijateljima, ne zapostavljajte hobije, šetnje i izlaske koji vas vesele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here