„Za Hrvatsku preko Kupe“ i za trasu brze ceste koja bi značila i brži razvoj petrinjskog kraja bile su ideje koje je prilikom obilaska Poduzetničke zone Mošćenica-Poljana prezentirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović

Naime, ova je Poduzetnička zona smještena u središnjem dijelu Sisačko-moslavačke županije, na istočnom ulazu u Petrinju, a lokacija zone nalazi se na značajnom prometnom čvoru. Uz zonu prolazi državna cesta D-37 Sisak-Petrinja i buduća brza cesta Popovača-Petrinja-Karlovac kao i čvorište autoceste Zagreb-Sisak.

„Autocesta Zagreb –Sisak bi trebala imati i poveznicu prema Petrinji koja bi trebala spojiti prirodne cjeline u Hrvatskoj. Autocesta čvor “Mošćenica” je kroz Prostorni plan Grada Petrinja predviđena da završi s rotorom u području Mošćenice, svakako bi bilo potrebno planirati kroz plan Hrvatskih autocesta da se izradi idejno rješenje i Studija utjecaja na okoliš kako bi se stekli uvjeti za idejni projekt i lokacijsku dozvolu. Ako se ide s idejom brze ceste treba ići s inicijativom i preporukom županu i Županijskoj skupštini za izmjenom Županijskog prostornog plana, ali i Strategije prostornog razvoja RH te Programa prostornog razvoja RH kako bi kao brza cesta prešla u nadležnost Hrvatskih cesta. Kroz Petrinju su prošli mnogi političari koji su ovdje došli po glasove i najavljivali kako će ta cesta biti gotova još 2009. godine, međutim prošlo je gotovo deset godina, a nismo se pomaknuli s mjesta“, kazao je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Napreduju radovi na proširenju i uređenju petrinjskog groblja Sv. Benedikta

Ponovio kako bez brze ceste nema niti brzog razvoja te kako bi ova cesta Petrinji značila život. Najavio je kako će kroz resorno ministarstvo, Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste nastojati da se taj projekt ostvari, a budući je samo središte Petrinje već devastirano velikom gustoćom prometa, na ovaj bi način sačuvali središte grada od daljnje devastacije.

„Ova brza cesta bila bi jedna vrsta zaobilaznice. S tom cestom bi sačuvali svoje zgrade i staru jezgru grada. Nadamo se će svi gradonačelnici, načelnici i ostali koji dolaze s ovog područja podržati ovu inicijativu jer svjesni smo da nećemo imati budućnost i da će ovo područje trajno zaostajati u razvoju ako se ne budemo bolje organizirali“ , ustvrdio je petrinjski gradonačelnik te zaključio kako je Grad Petrinja  26. grad po veličini u Hrvatskoj, i dok svi ostali gradovi imaju pristup autocesti, Petrinja to još uvijek nema.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here