Svečana promocija Monografije 2. GBR. Gromovi te podjela monografije svim knjižnicama osnovnih škola s područja Zagrebačke županije održana je danas u Zagrebu.

Udruga ratnih veterana 2. GBR Gromovi diljem Republike Hrvatske provodi projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata – donacija Monografije 2. gardijske brigade Gromovi knjižnicama osnovnih škola“ kojem je cilj zaštita dostojanstva i širenje istine o Domovinskom ratu.

2.GBR. Gromovi legendarna je brigada Hrvatske vojske, kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo 9 200 branitelja, od kojih je 208 poginulo ili nestalo, a ranjeno je bilo 1200 njezinih pripadnika.

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA. Sudjelovali su između ostalog i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, Petrinji, Sisku, Komarevu i Sunjihj. Tijekom 1991. godine u “bitci za Farkašić” oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Dali su i izniman doprinos u operaciji Maslenica, Bljesku, Oluji i Uni.

Ratni načelnik stožera Gromova, umirovljeni brigadir Mile Krišto istaknuo je kako je izuzetno važno da mlade generacije uče o Domovinskom ratu, kamenu temeljcu samostalne Hrvatske…

VEZANE VIJESTI
Godišnje 5 milijuna ljudi umire od dijabetesa- dođite na besplatni pregled!

Monografija, na kojoj je radilo 60 osoba, ove će godine biti podjeljena svim osnovnim školama u 7 županija, a u sljedeće tri godine trebale bi ju dobiti sve osnovne škole u svim županijama Republike Hrvatske. Svečanoj dodjeli Monografije osnovnim školama Zagrebačke županije prisustvovali su župan Stjepan Kožić, te njegovi zamjenici Rudolf Vujević te Damir Tomljenović. Župan je istaknuo kako je naša obveza čuvati uspomenu na sve koji su dali živote u Domovinskom ratu..

Gromovi su prigodnom podjelom monografija osnovnim školama obilježili i 25. obljetnicu osnutka 2. GBR. Gromovi. Upravo zbog novih, mlađih naraštaja, obvezni smo i dalje njegovati uspomenu na Domovinski rat koji je kamen temeljac samostalne Hrvatske, kako nas povijest, učiteljica života ne bi ponovno vratila na mukotrpni i krvavi put kojim smo već prošli kako bi došli do slobode i samostalnosti, zaključili su Gromovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here