Dokazano – emocije koje osjećamo, prenosimo na kućne ljubimce!

153

Znanstvenici u Švedskoj proveli su istraživanje o emotivnoj povezanosti vlasnika i kućnog ljubimca. U istraživanje je bilo uključeno 33 šetlandska ovčara i 25 pasa border colliea.

Promijene emocija mjerene su kroz razine kortizola, hormon stresa u dlaci pasa i u kosi njihovih vlasnika jer razina kortizola u krvotoku jako varira tijekom dana, tjedna i mjeseca, ali razina u dlaci i kosi varira znatno manje i stoga pruža jasniju slika o razini stresa tijekom vremena. Uzorci su uzimani jednom ljeti, drugi put zimi.

Znanstvenici su otkrili da su razine kortizola u pasa visoke kada su visoke i u njihovih vlasnika, odnosno niske i u pasa i čovjeka.

VEZANE VIJESTI
5 malih, a važnih promjena za smanjivanje rizika od demencije

U prevedenom riječniku, ako je pas pod stresom, velika je vjerojatnost da ‘gazda’ treba smiriti živce.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports prva potvrduje tu povezanost i činjenicu da vlasnikovo mentalno stanje oblikuje emocionalno zdravlje psa. Iako psi umirujuće djeluju na ljude, u prisustvu pasa ljudima se smiruju otkucaji srca i tlak, a raste razina oksitocina, koji se naziva i “hormon ljubavi”, kada gledamo u pseće oči.

Ne zaboravimo i činjenicu da psa trebamo šetati više puta dnevno što nam dodatno utječe pozitivno na zdravlje.

VEZANE VIJESTI
Zašto muškarci puštaju bradu?

Istraživanje je pokazalo da pas koji svakodnevno dočekuje vlasnika kojeg ‘pere stres’ i sam postaje podležniji stresu.

Nove studije mogle bi ići u smjeru veze između vlasnika muških i ženskih pasa. Naime, razine stresa u kujica više su se podudarale s razinom stresa u njihovih vlasnika, nego u slučaju mužjaka.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here