Drugačiji pogled na budućnost zdravstva u Sisačko-moslavačkoj županiji

Stručni kolokvij kojim se nastoji unaprijediti zdravstvenu skrb u sisačkoj bolnici, gradu Sisku i SMŽ

889

„Drugačiji pogled na budućnost zdravstva u Sisačko-moslavačkoj županiji“ naziv je stručnog kolokvija koji je 12. prosinca održan u sisačkom hotelu Panonija. Organizirala ga je Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak u suradnji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ravnatelj sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović pojasnio je kako ovim , gradu Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji. Podsjetio je kako su dolaskom na čelo bolnice, 2016. godine, nakon sanacije, zatekli bolnicu s više od 65 milijuna minusa, postojalo je uvriježeno mišljenje da po kvalitetnu zdravstvenu skrb treba ići izvan Siska, a liječnici su odlazili iz bolnice i tada su uvidjeli da moraju mijenjati određene stvari. Za pomoć su zatražili Školu narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

„Htjeli smo promijeniti indikatore kvalitete. Zbog toga je tim iz Škole narodnog zdravlja prvo mjesecima obrađivao procese i na kraju nam ukazao na neke čimbenike na koje možemo utjecati to je, dalo rezultate. Nakon toga smo htjeli smo poboljšati palijativnu skrb, odnosno hospitalizaciju naših najteži bolesnika u bolnici u Petrinji. Započeli smo humanizaciju tog prostora. Htjeli smo da pacijenti budu u jednom obiteljskom, kućnom okruženju tako da su sve sobe uređena, imaju televizore, stoliće, slike, cvijeće… Ono što dalje želimo je poboljšati uvjete rada naših zaposlenika. To je sada naš sljedeći zadatak. Ono zbog čega smo jednim dijelom i danas tu jest osnivanje poliklinike za studente Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje bi oni dolazili i na našem primjeru učili kako se vodi bolnica. To je jedan novi početak, a osim toga Škola narodnog zdravlja i Medicinski fakultet u Zagrebu s nama radi jednu studiju strategije razvoja ljudskih potencijala kako bi zadržali i da bi imali dovoljan broj liječnika specijalisti medicinskih sestara u našoj bolnici. Također, želimo s njima napraviti strategiju razvoja bolnice u , ali i zdravstva u Sisačko-moslavačkoj županiji za naredno razdoblje od 10 godina“, kazao je Dujmenović.

VEZANE VIJESTI
Lonjsko polje - budućnost i izazovi života na rubu močvare

Aleksandar Džakula, docent na Katedri za organizaciju zdravstvene zaštite istaknuo je kako su dvije dimenzije značaja ovog kolokvija.

„Jedna je metodološka, a to je oblik skupa u kome se ne jedan malo drugačiji način raspravlja o aktualnostima zdravstva i zdravstvene. To znači bavljenje neposrednim problemima s jednim inovativnim pristupom u kojem se u ograničenom vremenu i „bez rukavica“ obrađuju problem. Druga je u sadržajnom smislu jer obrađujemo temu uključivanja studenata i mladih liječnika u organizaciju i provođenju zdravstvene zaštite konkretno u neposredan rad u bolnici i na terenu, u kući kod bolesnika i s obitelji. Tako da uvodimo jedan inovativni načini poučavanja, odnosno bolnici dajemo priliku da razvije novo okružje, ne samo za liječenje, nego i za podučavanje. Slični modeli postoje i oni su dominantni u Zapadnoj Europi, tj. najviše u Sjevernoj Americi gdje se na ovaj način daje dodatna zdravstvena zaštita onim skupinama koje su posebno ugrožene, a kojih tamo ima jako puno. Nažalost, trend je takav da se i kod nas povećava broj ljudi koji su ugroženi, zdravstveno i socijalno, tako da ta inovacija iz Amerike, koja je kod njih humanitarna, kod nas postaje realna potreba“, ustvrdio je Džakula.

Na stručnom kolokviju je nazočio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji se složio s tvrdnjom ravnatelja o zatečenom stanju u sisačkoj bolnici i zdravstvenom sustavu općenito. Istaknuo je kako su uvidjeli da postoji puno mogućnosti za unaprjeđenje procesa u organizaciji, kao i da postoje mogućnosti uštede, ali ne na uštrb kvalitete. Dodao je kako su napravljene analize i krenulo se prioritetno rješavati jedan po jedan problem.

VEZANE VIJESTI
28. godišnjica akcije “Brđani” u sunjskom naselju Brđani Cesta

„Unazad dvije – tri godine uspjeli smo napraviti određene promjene. Nismo s time zadovoljni, niti ja osobno, nije niti ravnatelj, ali ovu zadnju godinu pokušavamo to još dodatno unaprijediti. Dokaz tome je i današnji skup na kojem smo okupili sve zdravstvene djelatnike, ravnatelje svih zdravstvenih ustanova, bolnica, domova zdravlja i lječilišta, kako bi vidjeli kako dodatno unaprijediti taj sustav. Moramo pratiti i Ministarstvo zdravstva koje daje određene smjernice. Mislim da smo u tih godinu dana uspješno napravili određene promjene po pitanju naplate određenih usluga, podigli smo praćenje određenih indikatora kvalitete te unaprijedili ono što je najvažnije, potrebe naših stanovnika za liječenjem“, kazao je župan te dodao kako su nabavljeni novi dijagnostički uređaji, poboljšani uvjeti rada i percepcija sisačke bolnice u javnosti je promijenjena. Ustvrdio kako će kvalitetu zdravstvene skrbi dodatno unaprijediti izgradnjom središnjeg paviljona te nabavkom uređaja za magnetnu rezonancu koji bi početkom iduće godine trebao biti instaliran u sisačkoj bolnici. Zahvalio je svima koji rade na poboljšanju zdravstvene zaštite i izrazio uvjerenje kako je ovo početak novog pristupa zdravstvenoj skrbi u županiji te kako će kroz godinu – dvije ona biti na zavidnoj razini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here