Državno natjecanje u oranju ove godine u Sunji

Najveća ruralna priredba u Hrvatskoj 20. i 21. rujna stiže u SMŽ

17. Državno natjecanje u oranju i 8. Državno natjecanje u oranju konjskim zapregama održat će se ove godine 20. i 21. rujna u Sunji, najavljeno je 3. srpnja na sjednici Organizacijskog odbora u Općini Sunja.

Natjecanje je ovo koje nosi epitet najveće ruralne priredbe u Hrvatskoj budući da mu svake godine prethodi 16. županijskih natjecanja. Završno, državno natjecanje, svake se godine održava u drugoj županiji kao domaćinu i glavnom organizatoru, a ove godine domaćin je Sisačko – moslavačka županija.

Načelnik Općine Sunja Grga Dragičević istaknuo je kako s radošću očekuju orače iz svih dijelova Hrvatske, kao i brojne goste i posjetitelje koji će u dva dana trajanja manifestacije posjetiti njihovu općinu.

„Natjecanje će se održati u neposrednoj blizini središta Sunje na površini 32 hektara, parceli zvanoj Bečkoj zvono. Ona je smještena na lokaciji između Sunje i Bobovca, u blizini sela Žremen, najstarijeg sunjskog  naselja“.

Natjecanje u oranju je manifestacija koja je pokrenuta kao način promoviranja cjelokupne poljoprivrede i oranja kao jedne od najvažnijih agrotehničkih operacija u obradi tla. Budući da će državno natjecanje u oranju u Sunji pratiti i sajam poljoprivrede, prilika je ovo i za turističku promociju Sisačko – moslavačke županije, naglasio je župan Ivo Žinić.

„Danas smo imali drugi sastanak organizacijskog odbora na kojem smo definirali radne skupine i podijelili određene aktivnosti koje je potrebno odraditi prije samog natjecanja. Natjecanje će biti održano 20. i 21. rujna ovdje u Sunji, a u organizaciju je uključena i Sisačko-moslavačka županija. Ovo državno natjecanje nije bitno samo kao natjecanje, nego je to i prilika da se promovira naša županija, ali i ova Općina. Uključena je i naša Turistička zajednica pa ćemo oračima koji dolaze iz 16 hrvatskih županija ponuditi da vide određene turističke potencijale kojima raspolaže županija. Osim ovog natjecanja to je prilika evo da promoviramo i turističku, ali i gastronomsku ponudu koja je prisutna na našem području“.

Prepoznajući vrijednost ovog natjecanja u educiranju poljoprivrednika manifestaciju podržava i Ministarstvo poljoprivrede, poručio je u Sunji državni tajnik u ovom ministarstvu Tugomir Majdak.

„Ovo je vrh natjecanja u oranju u Republici Hrvatskoj. 16 ekipa s dva natjecatelja u dvije kategorije – plug ravnjak i plug premetnjak, ovdje će se natjecati i pokazati svoje vještine u rukovanju traktorom i plugom. Tu je i naša hrvatska tradicija – državno natjecanje u oranju konjskih zaprega tako da očekujemo desetak ekipa i u tom dijelu. Zanimljivo je to jer upravo na ovom području Sisačko-moslavačke županije, koja je izrazito poljoprivreda, imamo dva saveza, Savez uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Savez uzgajivača hrvatskog posavca. Najveći broj konjskih grla registriranih u RH je upravo u ovoj županiji. Tu je i prateći sajam poljoprivrede. Ova je županija također među vodećim po broju OPG-ova u Republici Hrvatskoj. Od zapadnog dijela Slavonije, Posavine, Moslavine i Banovine… Ima se što pokazati i u proizvodnom dijelu. Ne sumnjamo da će se dostojno prezentirati i taj segment poljoprivredne proizvodnje u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

Organizatori su uvjereni kako će u dva dana natjecanja najveća ruralna manifestacija u RH u Sunju provući veliki broj posjetitelja, a dodajmo i kako će pobjednici državnog natjecanja predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju u SAD-u.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here