FOTO Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

Obilježavanje započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac i kod spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana

541

Danas se obilježava Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac te kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Počast su odale obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko – moslavačke županije, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH koje je predvodio general – pukovnik Drago Matanović, izaslanstvo Sisačko – moslavačke županije koje je predvodio župan Ivo Žinić, izaslanstva Gradova Siska, Petrinje i Gline te Općine Martinska Ves, izaslanstvo PU sisačko – moslavačke koje je predvodio načelnik Luka Pešut te predstavnici vojske i političkih stranaka.

“18. listopada, Dan hrvatskih branitelja Sisačko – moslavačke županije veliki je dan za branitelje kojih je u županijiu Domovinskom ratu  bilo više od 20 tisuća u 40-tak različitih postrojbi, od onih najjačih elitnih postrojbi Gromova, naše 2. gardijske brigade, naših specijalnih jedinica OSA,  pripadnika MUP-a i sviju ostalih. Počeli smo, kako to i priliči, uvijek se sjećajući onih koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu za slobodnu, neovisnu Republiku Hrvatsku, koji su dali najviše. Raduje me što je veliki broj prisutnih bio i na groblju, a  i ovdje kod spomenika hrvatskim braniteljima u Sisku. Vjerujem da ćemo dostojno i kroz svetu misu, a pogotovo kroz središnju svečanost u Novom Farkašiću obilježiti taj veliki dan, dan naših branitelja, dan kojim se sjećamo svega onoga što su hrabri hrvatski branitelji prošli tijekom Domovinskog rata”, kazao je na početku obilježavanja župan Ivo Žinić.

VEZANE VIJESTI
Sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije u tijeku

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije donijela je 2007. godine Odluku kojom se kao Dan hrvatskih branitelja utvrđuje 18. listopada. Toga je dana 1991. godine, na potezu Farkašić – Vratečko – Slana, izvedena pobjedonosna akcija Hrvatske vojske, jedna od strateški najznačajnijih na ovome i području cijele Hrvatske. Župan Žinić je ustvrdio kako je ta bitka bila prekretnica u Domovinskom ratu, njome je „slomljena kičma neprijateljskim snagama“, a njome nije obranjeno samo to područje, već Zagreb i čitava Hrvatska.

VEZANE VIJESTI
Proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sv. Ilije Proroka"

“Vrlo bitan datum, zato i je izabran kao Dan hrvatskih branitelja naše županije. Ovom prigodom još jedanput zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima, posebna zahvalnost ide obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja pa i onim koji su kasnije umrli nakon Domovinskog rata. Hvala našim hrvatskim braniteljima koji su ovdje zajedno s nama i koji zajedno grade budućnost naše Hrvatske”, poručio je Žinić.

Dodajmo kako je molitvu kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac predvodio župnik sisačke Župe Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Ivan Grbešić, a u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa služena je misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio mons. Marko Cvitkušić.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Sjećanje na heroje Struge Banske i hrvatskog Pounja

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja SMŽ održat će se u Novom Farkašiću, a kako je najavljeno, na njoj će nazočiti i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here