Odlična štruca idealna za obiteljski ručak za pamćenje.
Sastojci:
- 600 g pilećeg bijelog mesa
- 5 jaja ( 2 svježa + 3 kuhana)
- 200 g kačkavalja – sir od ovčjeg ili mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka (trapist, gauda i sl.)
- 200 g mesnate slanine
- 1 glavica crnog luka
- 1 manja žemlja
- 1 žlica senfa
- sol, biber, Vegeta
Priprema:
- Pileće filete samljeti, ali ostaviti i par cijelih kockica mesa, štruca će ljepše izgledati u presijeku.
- Crni luk sitno isjeckati i propržiti na ulju, a žemljicu potopiti u malo mlijeka da omekša.
- Sir i kuhana jaja narezati na sitnije kockice i pomiješati sa bijelim mesom.
- Dodati preostala jaja, crni luk, omekšalu žemlju, senf (ako volite, nije obavezno) i začine po ukusu, po potrebi dodati i malo krušnih mrvica/prezle, a može i malo slanine.
- Kalup namazati margarinom/maslacem i posuti mrvicama, obložiti tankim šnitama slanine i staviti pripremljenu smjesu.
- Ako su šnite slanine dugačke, obložite njima štrucu.7. U veći, dublji pleh sipati vodu i staviti kalup sa mesom, pazeći da voda dopire do polovine kalupa. Peći na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pećenja izvaditi štrucu iz kalupa i zapeći je još malo, da dobije finu koricu.
U slast!
Izvor: coolinarika.com