Humanitarni koncert tamburaša za dijabetičare

U Sisku održan humanitarni koncert za nabavku aparata za mjerenje hemoglobina

924

Dijabetičko društvo grada Siska i Tamburaški orkestar Janko Stjepušin iz Martinske Vesi organizirali su humanitarni koncert za nabavku aparata za mjerenje hemoglobina koji je 26. siječnja održan u Društvenom domu INA Rafinerije nafte Sisak.

Darko Velhes, predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska istaknuo je kako je čitav prihod od koncerta namijenjen za nabavku ovog aparata koji košta 12 tisuća kuna, a iznimno je važan za dijabetičare jer pokazuje vrijednost glukoze u krvi u posljednja tri mjeseca.

„Aparat je to koji pokazuje mjerenje hemoglobina, HbA1c ili takozvanog tri mjeseca vrijednog GUK-a u krvi. Na razini Hrvatske ima 56 dijabetičkih udruga, no jedino savezi u Splitu i Zagrebu imaju takav uređaj, a mi ćemo, kada ga nabavimo, biti treći. S obzirom koliko Dijabetičko društvo grada Siska postoji, aparat nam je prijeko potreban. Zašto? Zato što iz dana u dan ima sve više dijabetičara na širem sisačkom području. Prvenstveno će nam aparat služiti da otkrijemo što ranije šećernu bolest i da ne dođe do nepoželjnih komplikacija“, rekao je Velhes dodavši kako na području grad Siska i okolice ima oko tri tisuće dijabetičara, no pretpostavlja se da ih ima još toliko koji ne znaju da imaju povišen šećer u krvi.

VEZANE VIJESTI
Zelena noć - donatorska večer za svlačionice Škole nogometa petrinjske Mladosti

Voditelj Tamburaškog orkestra Janko Stjepušin Ivan Kleković pojasnio je kako je došlo do ove suradnje tamburaša i Dijabetičkog društva grada Siska.

„Koncert je zamišljen da tamburanjem, sviranjem, pjevanjem, učinimo dobro djelo za našu publiku i da taj koncert, koji se održava pod pokroviteljstvom naše Sisačko-moslavačke županije i sponzorstvom INA Rafinerije nafte Sisak, poklonimo Dijabetičkom društvu za nabavku jednog aparata koji postoji samo u Zagrebu i Splitu. Ponosni smo što ćemo svojim nastupom pomoći nabavku jednog takvog instrumenta“, rekao je Kleković.

VEZANE VIJESTI
Čestitka petrinjskog gradonačelnika povodom Ramazana

„Sisačko-moslavačka županija rado se odaziva humanitarnim akcijama, često sudjelujemo kao pomoć ili kao suorganizatori u humanitarnim koncertima. Tako smo sudjelovali i u organizaciji koncerta Gibonnija na kojem smo prikupljali sredstva za rad logopeda koji radi s djecom oboljelom od zloćudnih i drugih teških bolesti. Nadamo se da ćemo prikupiti dovoljno sredstava za kupnju novog, modernog uređaja za mjerenje razine šećera u krvi čime ćemo posredno pridonijeti poboljšanju kvalitete svakodnevice oboljelih od šećerne bolesti“, istaknuo je zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak koji je nazočio koncertu.

U koncertu je uživao i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

„Ovaj humanitarni koncert prije svega šalje poruku na koji način se možemo povezati i pomoći jedni drugima. Kada se sjetimo nekih ljudi iz povijesti koji povezuju Petrinju, Sisak i Zagreb, a to je i Janko Stjepušin, rođeni Petrinjac, i kada pogledamo danas sve te brojne tamburaške udruge s jedne strane i zdravstvene udruge koje trebaju pomoć s druge strane, onda možemo reći da humanitarno s tamburicom dolazimo do humanosti za svakog čovjeka. Ovaj aparat je svakako potreban i značajan, ne samo za dijabetičare, već za sve ljude i ovo su dobra djela. Takva djela Grad Petrinja i ja kao gradonačelnik ćemo uvijek podržavati i smatram da svi koji su večeras ovdje imaju veliki, ogroman senzibilitet i ljubav prema čovjeku. Danas kada darujemo ljubav i pomoć, humanitarnu pomoć, to je dobra stvar“, rekao je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Lovrekice nadigrale Kineskinje

Dodajmo kako su na koncertu nastupili TS Presto iz Siska, TD Gaj iz Zagreba, HAKUD Glinska tamburica iz Gline, TS KUD-a Matija Gubec iz Gornje Stubice, TO FA Petrinjčica iz Petrinje i TO Janko Stjepušin iz Martinske Vesi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here