Jeste li ZA spuštanje dobne granice za glasovanje na izborima na 16 godina?

66

Spuštanje dobne granice za glasovanje na lokalnim izborima na 16 godina traži klub zastupnika Nezavisne liste mladih uz obrazloženje da za to nije potrebna promjena Ustava, a takvo rješenje imaju i neke druge zemlje EU-a.

Mostovi zastupnici na press konferenciji očekuju da će dobiti potporu drugih zastupnika za svoju inicijativu. Tomislav Panenić istaknuo je da Ustav ne određuje dobnu granicu za lokalne izbore, nego zakon pa su odlučili inicirati izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima bi se mladima u dobi od 16 godina omogućilo sudjelovanje u političkom odlučivanju u lokalnim politikama.

VEZANE VIJESTI
HDZ objavio nositelje lista

Zastupnik Ante Pranić podsjetio je da su neke zemlje EU-a spustile dobnu granicu na 16 godina, i dodao da ne vide razloga da to ne učini i Hrvatska. Najavio je da će Nezavisna lista mladih nastojati to učiniti još u ovom sazivu, kako bi se novo rješenje moglo primijeniti na lokalnim izborima 2021. godine.

Marin Škibola smatra da mlade treba više uključiti u politiku, otvarajući im prostor za izravno djelovanje, a njihov prijedlog na tragu je zaključka parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

VEZANE VIJESTI
Stručni skup na temu mentalnog zdravlja održan u Petrinji

U Austriji, Malti i Grčkoj mlađi od 18 godina sudjeluju u svim izborima, a na lokalnim razinama to pravo mladi imaju u Njemačkoj, Škotskoj i Estoniji, napomenuo je ocijenivši da je izborni sustav u Hrvatskoj toliko loš da treba razmišljati o njegovoj korjenitoj reformi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here