Kajin: umjesto dizanja trošarina proračun treba popuniti borbom protiv kriminala

49

Saborski zastupnik Damir Kajin (ID) ocijenio je u petak u Saboru da će Vladino dizanje trošarina na gorivo i cigarete udariti građane po džepu, pa kao poželjni model kojim bi se, umjesto dizanjem trošarina, popunio državni proračun navodi borbu protiv kriminala.

“Borbom protiv kriminala može se doći do milijarde, odnosno milijarde i pol kuna”, uvjeravao je Kajin nakon stanke, koju je sa Klubom HDZ-a, zatražio zbog Vladinog povećanja trošarina.

“Navodno je šteta koju je u Hrvatskoj počinila Hypo banka oko četiri milijarde eura”, kaže zastupnik i predlaže objavu završnog izvješća austrijskog saveznog krim ureda koji se bavio Hypo bankom. To izvješće je poslano iz Beča, Ministarstvo pravosuđa je to uredno potpisalo, ima ga i policija, kaže Kajin. Po njegovim saznanjima u njemu ima preko 200 imena i “ima da u zamjenu za potpunu amnestiju pronađu jednu ili jednu i pol milijarde kuna”.

VEZANE VIJESTI
Gradu Petrinji dodijeljena nagrada "Gradovi za jednakost"

“Evo, to je jedan model kako se domoći milijardu, milijardu i pol kuna u relativno kratko, bezbolno vrijeme, jer od DORH-a i policije kruha biti neće”, poručio je.

Kajin tvrdi da je “zbog Hypo-a, odnosno Arenaturista odletio državni odvjetnik Županije Istarske (Vlatko) Nuić”, a da je to “tražio jedan od prvih ljudi Hypo-a Striedinger”, da je “odletilo šest novinara i urednik jednog lokalnog lista” u Istri.

HDZ-ov Ivan Šuker ocijenio je, pak, kako je Vlada odlukom o povećanju trošarina priznala da nije u stanju provesti strukturne reforme i konsolidirati rashodovnu stranu državnoga proračuna. “Tom odlukom Vlada je direktno priznala ‘nismo uspjeli provesti strukturne reforme, konsolidirati rashodnovnu stranu proračuna i zato ćete ceh platiti vi, dragi građani”, ustvrdio je Šuker.

VEZANE VIJESTI
ŠTRAJK PROSVJETARA Štrajk se sutra nastavlja u ove tri županije

Ne slaže se s tvrdnjama ministara koji tvrde da neće porasti cijene goriva. To nije istina, jer 20 lipa po litri nije nešto zanemarivo, to će poskupiti javni prijevoz, transportne usluge i dovesti do niza drugih poskupljenja, procijenio je. Možda, dodao je, tom odlukom Vlada želi pomoći HNB-u da riješi problem deflacije.

Šuker je Vladu upitao i koliki je stvarni deficit – 12 milijardi, koliko govori Vlada ili, pak, 18 milijardi. “Ako je 12, zašto ste dizali poreze, dakle sami ste priznali da je deficit 18 milijardi”, rekao je Šuker.

VEZANE VIJESTI
Otvorena knjiga žalosti za Martina Sagnera

Zanima ga i koliki je trenutni dug zdravstva i kad će se uključiti u deficit proračuna, a aktualnu Vladu pita je li svjesna što ostavlja sljedećoj u 2016. godini. Tada neće biti drugog stupa mirovinskog i 2,8 milijardi kuna na prihodovnoj strani i to je direktno ogroman kostur u ormaru koji će pogoditi slijedeću Vladu, zaključuje Šuker.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here