VIDEO – Klizište u Prnjavoru Čuntićkom još uvijek opasno

741

Nakon što je u Prnjavoru Čuntićkom, uslijed natopljenosti tla topljenjem velike količine snijega došlo do njegova pucanja i klizanja, djelatnici petrinjskih poduzeća Privreda i Komunalac odmah su započeli sa sanacijom klizišta. No sanaciju, u koju se krenulo odmah nakon što su obavljene konzultacije sa strukom, tj. Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom, dodatno otežava kiša. Ipak, svi koji mogu pomoći, su na terenu jer je ugroženo desetak kuća i ljudi su s razlogom zabrinuti, kazao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Odmah moramo promptno reagirati i sve ovo, gdje ide voda u odrone, moramo otkloniti na lijevu i desnu stranu, a stavili smo i najlone. Na taj smo način napravili jednu projekciju kako i na koji način spasiti koliko toliko ove građane koji noćas nisu mirno spavali. Danas možemo reći da smo se svi „digli“, da su naša komunalna poduzeća odradila ogroman posao i čekamo sutra – prekosutra sa strukom koja odlučuje vidimo što ovdje još možemo napraviti kako bi dočekali sigurnija vremena“, rekao je Dumbović koji je i ovaj put ponovio kako devastacijom i krčenjem šuma te odlukom da  na Trgovskoj bude odlagalište nuklearnog otpada, Vlada šalje poruku kako je ovo područje neperspektivno.

VEZANE VIJESTI
Božićna drvca korisnicima Pučke kuhinje

„Ako se nastavi devastacija ovog prostora, mislim da moramo premijeru reći snažnu poruku, da se ovdje procjeni stanje i da se donese odluka na Vladi da ovo područje nije područje koje je perspektivno za život. Mislim da nam priroda vraća ono što smo mi napravili njoj, a to je upravo zbog čiste sječe šuma kojima se devastira prostor i mijenja život i svijet“, ustvrdio je Dumbović.

Stanovnicima ugroženog područja u podnožju brda u Prnjavoru Čuntićkom savjetovano je da ne ostanu u svojim kućama jer problem još nije riješen i dalje postoji opasnost.

VEZANE VIJESTI
Čestitka petrinjskog gradonačelnika povodom Ramazana

„Mi problem nismo riješili i ne bi bilo korektno prema ljudima da im kažemo mirno spavajte. Oni ne mogu mirno spavati u svojim kućama. Ja im preporučujem ono što su rekli i stručnjaci s Fakulteta, koji su dali do znanja da ljudima treba reći kako ovdje nije sigurno. To je procjena projekcije stanja u kojem smo sada napravili nešto što je hitno i interventno. Ovo nije dostatno. Moramo čekati da se vrijeme promjeni, tj. stabilizira i da možemo napraviti geološka i ostala stručna ispitivanja kada je u pitanju zemlja i onog što se događa pod zemljom. To može krenuti za jednu minutu, za dan, deset dana, mjesec, godinu ili 100 godina, u tu procjenu se politika ne bi trebala miješati“, rekao je petrinjski gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Dumbović: Strateški interes je da se rastereti gospodarstvo!

Na području Petrinje ima sedam do osam klizišta, no ovo u Prnjavoru Čuntićkom je trenutno najkritičnije. Zbog toga će ga, kakao je najavljeno, posjetiti stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, a u Petrinji se nadaju i skorom smirivanju vremena kako bi se pristupilo dodatnoj sanaciji klizišta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here