Komarci “žrtve” biraju na temelju gena – istraživanje

506

Znanstvenici su ranije utvrdili da komarci svoje “žrtve” biraju prema njihovu tjelesnom mirisu, pa su im primjerice “milije” trudnice i osobe s višom tjelesnom temperaturom, no nedavno je istraživanje pokazalo da je glavni razlog zbog kojega neki ljudi više privlače ove insekte – genetski.

Grupa znanstvenika s London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) analizirala je broj uboda komaraca kod blizanaca. U studiji je sudjelovalo 18 jednojajčanih i 19 dvojajčanih blizanaca, a u pokusu su korišteni komarci koji prenose denge groznicu. Znanstvenici su ih stavili u tubu u obliku slova Y tako da su insekti mogli odabrati ruku blizanca koja ih je više privlačila.

VEZANE VIJESTI
Rusija proučava očuvanu glavu vuka staru 40.000 godina

Kod jednojajčanih, kod kojih je genetski kod identičan, nije bilo razlike u broju uboda, no kod dvojajčanih su ustanovili da komarci češće napadaju jednog ili jednu od njih. Poznato je i da dvojajčani blizanci dijele 50 posto gena, ali oba blizanca nisu bila jednako atraktivna komarcima.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisima Plos One i Nature, važno je jer će znanstvenicima omogućiti da otkriju učinkovitija sredstva za zaštitu od ove vrste insekata koji svojim ubodima prenose bolesti poput malarije, denge groznice i žute groznice. Riječ je o bolestima koje mogu biti i smrtonosne, a istodobno bi pronalazak odgovarajućeg repelenta koristio osjetljivim osobama koje na ubod ovih insekata reagiraju snažnom alergijskom reakcijom. Na to je upozorio i voditelj istraživanja s LSHTM, Dr. James Logan.

VEZANE VIJESTI
ISTRAŽIVANJE Gotovo svi mladi posjeduju pametni telefon, većinom su politički neutralni i žive s roditeljima

“Ako uspijemo shvatiti genetske mehanizme zbog kojih su komarcima neke osobe ‘privlačnije’ od drugih, razvit ćemo i načine kojima ćemo ove insekte bolje kontrolirati i lakše ih otjerati od sebe. Možda ćemo uskoro imati i tabletu zahvaljujući kojoj će tijelo uspjeti izlučivati vlastiti repelent, čime ćemo izbjeći brojne kreme i losione što ih koristimo sada”, rekao je dr. Logan.

Izvor: hina
Foto: oslobodjenje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here