Saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart prozvao je danas Vladu zbog teškog stanja u kutinskoj Petrokemiji. Lenart je u stanci na početku saborskog zasjedanja upozorio na stanje u Petrokemiji, s obzirom na ocjene da kutinska tvornica može izdržati još mjesec dana, te optužio Vladu da je ne zanima sudbina 1700 radnika i cijele regije koja ovisi o Petrokemiji. Premijera Andreja Plenkovića upitao je što čeka Vlada?!

„Zar je Vladi toliko teško dati garanciju banci da Petrokemija može kupovati plin na slobodnom tržištu po tržišnim cijenama, a ne po 20% višim. Ja gospodinu Plenkoviću preporučujem da umjesto što se hvali u Bruxellesu znanjem pet jezika, upiše tečaj matematike da konačno može zbrojiti otimačinu koju njegovi ljudi, ministri i ostali rade hrvatskom narodu. Jedna od toga je i Petrokemija. Gospodo, ja sam Kutinčani i vjerujte da ćemo mi Kutinčani ponovno znati braniti Petrokemiju, ako treba i na ulici. Sinoć sam kontaktirao sindikate, oni su kako kažu „na zadnjim nogama“, sutra će vam biti tu pred vratima, a uskoro će se organizirati i Kutinčani, zajedno sa sindikatima, da kao i prije nekoliko godina obrane opstojnost Petrokemije. Ne mogu vjerovati da nikoga u Vladi Republike Hrvatske ne zanima sudbina 1700 radnika, da nikoga ne zanima što se dešava s jednim od najvećih, a i skoro posljednjih,  industrijskih pogona koje Republika Hrvatska ima“, poručio je Lenart sa saborske govornice.

O Petrokemiji ovisi i poljoprivredna proizvodnja, dodao je Lenart koji je uvjeren da je cilj vlasti smanjiti vrijednost Petrokemije do “granice da se kupi za par kuna”.

„Gospodo, ovo su ostaci hrvatskog srebra koji svakim danom vrijede sve manje, jer očito da je cilj smanjiti vrijednost Petrokemije do te granice da će se ona kupiti za par kuna, a što će onda biti njezina budućnost, upitno je. Danas postoje zainteresirani za dokapitalizaciju. Pitam što se čeka, zašto se ne izvrši ta dokapitalizacija? Tu je i Borealis. INA, PPD… Pitam i gospodina Vrdoljaka može li upotrijebiti neka svoja prijateljstva da pomogne da Petrokemiji ostane u pretežito državnom vlasništvu, a ne da postane privatna tvrtka“, zapitao je Lenart pa apelirao na saborske zastupnike, naročito vladajući HDZ, da stave „glave na hrpu“ i počnu razmišljati o Petrokemiji kao industrijskom pogonu koji je iznimno bitan za Republiku Hrvatsku kako strateški pogon, ali i kao njena imovina.

KOMPLETNO IZLAGANJE ŽELJKA LENARTA U HRVATSKOM SABORU POSLUŠAJTE OVDJE:

Izvor: Hina/Radio Banovina

Foto: Arhiva Radio Banovine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here