Dolaskom toplijih dana povećava se i broj korisnika javnih bazena, a time se svake godine  iznova postavlja pitanje štetnosti klora za zdravlje.

Christian Hoera iz njemačke agencije za zaštitu okoliša kaže da, iako se klor koristi i u npr. izbjeljivačima, klor u bazenima nije štetan za zdravlje:

“Sanitarni i zdravstveni propisi obvezuju tvrtke koje imaju bazene da u njima ne smije biti ničega što bi moglo škoditi zdravlju. Čak i ukoliko tijekom boravka u bazenu popijete decilitar vode, nema straha, nećete se razboljeti.”

Ipak, onaj intenzivan miris prilikom ulaska na javne bazene posjetitelje uvjerava drugačije. Međutim, upravo taj miris koji mnogi povezuju s klorom, zapravo uopće s njime nema veze, naime, to je miris dušikovog triklorida, koji nastaje reakcijom uree i klora.

Dakle, za intenzivan miris na bazenima krivi su sami posjetitelji, jer urea, koju stvara jetra razgradnjom bjelančevina ulazi u vodu putem znoja ili urina kupača.

Iz tog razloga savjetuje se prije svakog ulaska u bazen otuširati i naravno, ne mokriti u bazen.

 

SHARE

Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here