Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti

80

Udruga “Parkinson i mi” danas obilježava Dan Parkinsonove bolesti, kako bi i ove godine upozorila na tu progresivnu neurološku bolest, koju karakterizira drhtavica te ukočenost i usporenost pokreta, a s kojom se u Hrvatskoj svakodnevno bori više od 12.000 osoba.

Pretpostavlja se da stvarni broj oboljelih doseže 20.000, pa članovi udruge žele upoznati javnost s problemima s kojima se nose oboljeli i njihove obitelji. Stoga će od 11 do 13 na Trgu Petra Preradovića građanima dijeliti crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti i informativne brošure, te prigodnom prodajom majica prikupljati donacije za rad udruge.

Za 13,30 sati predviđena je javna tribina o Parkinsonovoj bolesti u Kinu Grič sa predavanjima iz različitih područja multidisciplinarne skrbi o oboljelima.

Udruga “Parkinson i mi” okuplja više od 300 bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s bolešću u svakodnevnom životu i kako pomoći drugim oboljelima.

Ove je godine osnovana i podružnica u Splitu koja okuplja oko 150 članova, gdje će se također intenzivno raditi na informiranju i edukaciji o prirodi bolesti, prehrani i novim tehnologijama dijagnostike i liječenja.

Parkinsonova bolest je kronična i progresivna neurodegenerativna bolest. Točan uzrok njezina nastanka nije poznat, no pretpostavlja se da na nju utječu genetski i okolišni čimbenici, poput starenja, stresa, depresije, traume te izlaganja raznim štetnim tvarima.

U tijeku bolesti dolazi do gubitka ili degeneracije živčanih stanica u dijelu mozga što rezultira oštećenjem kontrole pokreta. Ime je dobila po dr. Jamesu Parkinsonu koji je 1817. godine prvi puta opisao simptome bolesti.

Riječ je o drugoj najčešćoj neurodegenerativnoj bolest (iza Alzheimerove bolesti) koja se pojavljuje nešto češće u muškaraca. Pojavnost je veća u starijoj životnoj dobi, pa se procjenjuje da zahvaća 1-2 posto populacije iznad 65 godina.

Kod tipičnog bolesnika tegobe započinju asimetrično, u 50 do 70 posto slučajeva drhtanjem ruku, s vremenom simptomi postaje sve vidljiviji. Kod jasno izražene kliničke slike bolesnik hoda sitnim koracima, nagnut prema naprijed, bez sponatnih kretnji rukama tijekom hoda, smanjene mimike lica i tihog glasa.

Liječenje Parkinsonove bolesti je simptomatsko, što znači da se preparatima pokušavaju kontrolirati motorički simptomi. Hrvatskim su pacijentima dostupni svi lijekovi ali se neki nadoplaćuju.

Iz udruge upozoravaju kako je još uvijek ponekad teško dobiti fizikalnu terapiju na osnovu dijagnosticirane Parkinsonove bolesti.(Hina)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here