Održani 13. Tradicionalni martovski susreti

913

Desetak dana ranije no lani, ali po puno hladnijem vremenu, održana je u Malom Gradcu 13. Tradicionalna martovska smotra, kulturno-umjetnička manifestacija obogaćena natjecanjem u izradi najboljeg kolača. Organizator je SKD Prosvjeta pododbor Mali Gradac, a predsjednica društva Milica Sanković ove je godine imala i pomoć pri organizaciji: „Jako sam zadovoljna odazivom! Vrginmost je bio super! To su djeca koja se druže s našom djecom, nešto će biti za Susrete na Baniji, što će zajedno Kordun i Banija napraviti. Kordunašice su nam se predstavile s ručnim radovima. One su uredile pozornicu, i to je suradnja bez greške. Mogu moji mladi početi, je bilo malo propusta, ali su bili dobri… Oni su to organizirali, ne ja!“ Osim domaćeg KUD-a i gostiju iz Vrginmosta, nastupili su još članovi KUD-a Prosvjeta pododbora Viškovo i Garešnica. Predsjednik i voditelj garešničkog društva Zoran Blanuša ponosan je što su već 15. puta u Malom Gradcu: „Naša dva pododbora su zajedno krenula 2001. s folklornom sekcijom i odmah smo se združili te od tada održavamo kontakt. Rado dolazimo ovdje jer si odgovaramo i dobro nam je. Večeras ćemo izvesti igre iz Vranskog pola i okoline Niša.“ Upravo su gosti iz Garešnice privukli najviše pozornosti svojim nastupima.

VEZANE VIJESTI
Bivšem načelniku riječke krim policije određen istražni zatvor

Izvođači su imali neprekidnu podršku publike, u kojoj se nalazila i zamjenica gradonačelnika Grada Gline Branka Bakšić: „Došla sam kao zamjenica gradonačelnika iz srpske nacionalne manjine, no i prije sam uvijek dolazila kao obična građanka. Gospođa Milica Sanković zbila to dobro radi, tu su i Susreti na Baniji, i nadam se da će se to tako i nastaviti.“

Nakon kulturno-umjetničkog dijela programa uslijedila je i popularna Kolačijada, na kojoj je pobjedu odnijela Dragana Marić, domaća djevojka, inače učenica osmog razreda Osnovne škole Glina: „Falilo im je natjecatelja i onda je gospođa koja je ovo organizirala nagovarala moju mamu. Moja mama nije htjela i onda su nagovorile mene. Odlučila sam se za nekakav kolač koji mogu svi jesti i koji nije toliko težak. Riječ je o bingo torti s keksima i dvije kreme. Meni je jako fin jer se osjeti i jaffa i naranča i čokolada.“ Dragani je želja postati profesionalnom kuharicom, a ova pobjeda bit će pravi podstreh i vjetar u leđa da to i ostvari. Domaćinima ostaje nada da će dogodine vremenski uvjeti biti bolji te da će konkurencija među kolačima biti veća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here