Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je tradicionalni 3. Zagrebački obrtnički sajam, na kojemu dvadesetak strukovnih škola, s prostora Grada i Županije, predstavlja obrtnička zanimanja osnovnoškolcima.

Zagrebački obrtnički sajam već se 3. godinu zaredom održava s ciljem približavanja strukovnih zanimanja učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola kako bi ih se motiviralo za upis u neku od predstavljenih strukovnih škola. Uz podršku Grada Zagreba i Zagrebačke županije sajam organizira Obrtnička komora Zagreb.

Ove godine predstavljamo 40 obrtničkih zanimanja, a prema najavama, sajam će obići preko 5000 učenika. Želimo u njima pobuditi žar za obrtništvom kako bi se upisali u strukovne škole. Nije sporno, neka nakon srednje škole upišu i studij, ali bitno je da po završetku srednjoškolskog obrazovanja imaju zanimanje koje garantira ‘kruh u rukama’“, rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, dodavši da je trenutačno najveća potreba za zanimanjima građevinske struke.

Pomaka ima, ali djecu treba educirati iz dana u dan. Kada uđemo ‘u kolotečinu’ bit će puno lakše. Ovim sajmom spojili smo djecu, njihove roditelje, politiku, škole, stavili smo glave skupa, pokazali smo da se može i da smo na pravom putu“, rekao je Šabić te dodao kako interesa za strukovnim zanimanjima među školarcima ima, no problem su roditelji, stoga treba, kaže, poraditi i na edukaciji roditelja.

Otvorenju sajma, ispred Županije prisustvovali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

Ovakvim okupljanjem, prije svega, dajemo šansu obrtnicima da pokažu djeci što znači biti majstor i što iza toga slijedi. U srednjim strukovnim školama đaka je sve manje, postoje praznine po pojedinim zanimanjima pa ovakvim sajmovima želimo pokazati djeci da je dobro upisati strukovno zanimanje, koje garantira zapošljavanje. Učenicima želim poručiti da ne bježe od obrtničkog zanimanja, da preko njega svoju budućnost mogu planirati na način da imaju siguran posao“, rekao je župan, dodavši da se nada da će napokon zaživjeti i dugo najavljivan model dualnog obrazovanja.

Kako izgleda radni dan majstorica i majstora učenici su mogli vidjeti iz prve ruke, a oni hrabriji i sami su se okušali u poslu. Sajam se može posjetiti do petka, 27. travnja na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 7/7a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here