U petrinjskoj vojarni Pukovnik Predrag Matanović 5. studenoga je svečano  obilježena 28. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 11. obljetnica ustrojavanja 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Obilježavanje je započelo Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, koju je predvodio don. Milenko Majić, vojni kapelan kapelanije “Blaženog Ivana Merza”, nastavljeno je središnjom svečanošću obilježavanja, a završeno otvaranjem i blagoslovom spomen sobe svim poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi.

Postrojba je ovo koja baštini tradiciju i nosi ime nekadašnje legendarne ratne 1. gardijske brigade Tigrovi. Slogan „Za hrvatsku kao Tigar“ poznat je u svim dijelovima Hrvatske, budući je postrojba sudjelovala u obrani domovine u svim njenim dijelovima. U Domovinskom ratu kroz 1. gardijsku brigadu Tigrove prošlo je više od 11 tisuća pripadnika, 367 ih je poginulo, šest je nestalo, a ranjeno ih je 1711. Zapovjednik bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić podsjetio kako su Tigrovi dali veliki obol u teškim, ali i slavnim danima stvaranja Republike Hrvatske kao i danas, u brojnim operacijama i vježbama u zemlji i svijetu.

„Svake godine prisjećamo se ratnih uspjeha legendarne brigade Tigrovi, ali sjećamo se i naših uspjeha koji su također brojni. I ove godine Tigrovi su bili u operacijama diljem svijeta, najviše u Litvi, u Afganistanu i Poljskoj. Ovom prilikom pozdravljam našu braću koja se u ovom trenutku nalaze u područjima operacija diljem svijeta, ali pozdravljam i sve Tigrove koji se u ovom trenutku nalaze na raznim zadaćama diljem lijepe naše“, poručio je Kršinić.

VEZANE VIJESTI
28 godina od osnivanja prvih dragovoljačkih postrojbi za obranu Siska i Banovine

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid istaknuo je kako se u ovakvim prigodama, prije svega trebamo sjetiti svih onih Tigrova čija su imena uklesana u spomenik u vojarni Croatija.

„To je nedvojbeni pokazatelj doprinosa, ali žrtve koju su Tigrovi dali  tijekom Domovinskog rata. Crna beretka s logotipom tigra i zastava koju nosite na ramenu bili su simboli za koje je 367 Tigrova dalo svoj život. I to je razlog da obilježavanje ovakvih obljetnica ne smije biti samo puka formalnost, već mora biti podsjetnik na povijesne procese koji su se događali. Oni su i odrednica našega identiteta. Svaka vojska referira se na svoju povijest jer ona je izvor motivacije. Naša je obaveza da poštujemo tradiciju, a povijest da ne zaboravimo, jer povijest je svjedok vremena i svjetlo istine, ali uvijek s pogledom usmjerenim prema budućnosti“, kazao je Kundid.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković podsjetio je kako su Tigrovi brigada izuzetnog ratnog puta koja je odigrala ključne uloge u svim važnijim operacijama Domovinskog rata, a danas su bojna na ponos čitave Hrvatske.

„Ljubav prema domovini, čast i poštenje, hrabrost, odvažnost i odanost vrijednosti su kojima su se vodili njihove pobjede. To je temelj na kojem i mi danas izgrađujemo Hrvatsku vojsku. Danas ovdje u Petrinji postrojeni ste vi, nasljednici Tigrova, a među vama ima još uvijek onih iz tih slavnih vremena. Na vama je velika odgovornost i obaveza, ali i čast i ponos nositi ime Tigar. U  ovih 11 godina svoga postojanja, čemu sam i sam svjedok, u potpunosti ste opravdali to ime“, ustvrdio je Jurković.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Policajci ga zatekli s marihuanom

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović osvrnuo se na otvaranje spomen sobe svim poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi.

„To je mali, ali značajan čin kojim Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga želi odati počast svim pripadnicima gardijskih brigada i svim hrabrim braniteljima, ali i ostaviti trajan podsjetnik na doba stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske u kojem su oni su sudjelovali i ostavili neizbrisiv trag. Bez obzira koliko simboličan ovaj čin jest, on ostaje trajan spomen na 1. gardijsku brigadu Tigrovi koja je zlatnim slovima upisana u povijesti hrvatske domovine“, rekao je Matanović.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, državni tajnik Zdravko Jakop naglasio je kako je naša dužnost čuvati vrijednosti Domovinskog rata i uspomenu na sve one koji su za slobodu i neovisnost dali svoje živote.

„Spomen soba poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi koju danas otvaramo bit će, vjerujem, mjesto gdje ćete vi, nasljednici legendarnih prethodnika, naći inspiraciju i motiv za nove iskorake i neke nove mirnodopske  pobjede. Da ste dostojni nasljednici onih koji su iznijeli Domovinski rat i dali svoj doprinos svehrvatskoj pobjedi pokazali ste sudjelovanjem u brojnim misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta, ali ne samo diljem svijeta, pokazali ste to mnogo puta i u našoj domovini, kada je to našem narodu bilo potrebno“, istaknuo je Jakop.

VEZANE VIJESTI
Sjednica Središnjeg odbora NS-Reformisti u Petrinji

Na svečanosti je nazočio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je naglasio kako Tigrovi zaslužuju posebno poštovanje te da im se na ovaj dan treba reći jedno veliko hvala.

„Hvala svim zapovjednicima koji su kroz povijest i kroz generacije doveli do toga da danas imamo jednu suvremenu vojsku, vojsku kojom se možemo podičiti na vojnoj europskoj i svjetskoj sceni. To je ta naša Hrvatska vojska koja je, kroz iskustvo rata i onoga što su Tigrovi, njih 367 poginulih dali, dala ogroman doprinos za stvaranje Domovine. Možemo reći da su mnogi išli na neka druga radna mjesta i možda su čak i bježali od rata jer su mislili da to nije njihov rat, ali Tigrovi su bili ti koji su, uz brojne druge, uzeli puške u svoje ruke i išli stvarat domovinu. Kao Grad smo ponosni što je danas ovdje jako svečano i ta svečanost uz sve ono što se sjećamo nam daje radost, daje nam poruku sigurnosti i svega onoga za što smo stvarali domovinu“, kazao je Dumbović.

Dodajmo kako su povodom dana postrojbe istaknutim pripadnicima bojne uručene pohvale i nagrade, a nakon svečanosti je otvorena i blagoslovljena spomen sobe svim poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi. Presijecanjem vrpce otvorio ju je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović koji se potom i prvi upisao u spomen knjigu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here