Župan Stjepan Kožić je u Jastrebarskom otvorio „Jaskanske vinske svečanosti“, tradicionalnu manifestaciju koja se u ovome gradu održava od 1992. godine, a svojevrsni je nastavak višegodišnjih „Berbenih svečanosti u Mladini“, pokrenutih šezdesetih godina prošloga stoljeća.
„Dug je put od vinograda do stola, put s puno muke i truda. Stari ljudi su govorili da vinograd ne treba gospodara, već traži slugu. I to je istina!” rekao je župan te nastavio…
Župan je dodao i kako županija na razne načine pomaže razvoju vinogradarske proizvodnje te s ponosom istaknuo kako su naši vinari, na svjetskom ocjenjivanju portugizaca u Pečuhu, osvojili dvije zlatne i osam srebrnih kolanja…
„Vino u jaskanskome kraju nije samo proizvod, nije samo tržišna vrijednost, nego i stil života i dio naše povijesti. Ono je duboko ukorijenjeno u tradiciju naših ljudi“, rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, te najavio i skorašnju „Berbu gradonačelnika“, berbu grožđa koje će se održati sredinom rujna, a na kojoj će se okupiti gradonačelnici brojnih hrvatskih gradova.
Željko Šimanović upravo je jedan od onih koji njeguju tradiciju svojih djedova i sa svojim je bratom 5. generacija koja se bavi proizvodnjom vina. Kaže kako je prethodna godina bila naklonjenija vinogradarima od ove, međutim mišljenja je kako to ipak neće utjecati na kvalitetu ovogodišnjeg vina…
Šimanović nam je otkrio i koje vino najbolje prolazi kod konzumenata…
Vlasnik vinarije Kolarić, Franjo Kolarić ispričao nam je kako izgleda sam proces proizvodnje vina…
Obitelj Kolarić ima dugačku tradiciju bavljenja vinogradarstvom…
Dugu tradiciju vinogradarstva njeguju i u vinariji Španić, a njen vlasnik Darko Španić otkrio nam je kako u suradnji sa Zagrebačkom županijom svojoj ponudi vina dodali i kušaonu domaće hrane…
Osim degustacije vina, mogle su se degustirati i brojne slastice, a upravo je u pripremi jedne humanitarne 8-metarske slastice sudjelovala Ana Cerar iz KUD-a umirovljenika Jastrebarsko…
A ispričala nam je i o kakvoj je štrudli riječ…
U humanitarnoj akciji sudjelovala je i Nada Golojuh iz Udruženja obrtnika koja nam je ispričala što se još može kušati…
Gospođa Nada otkrila nam je i tajnu pripreme jaskansih štrudli…
Svečanost otvorenja manifestacije završila je ispijanjem pjenušca obitelji vinske kraljice Lucije Šember. Tradicionalna rujanska vinska fešta koja svake jeseni promovira vina i vinare ovoga kraja te najavljuje novu berbu najvažnija je manifestacija i društveni događaj u Jaski i okolici, koji možete posjetiti do nedjelje – 11. rujna.