Penava: Nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru, iz SDSS-a mu uručili statut ispisan na ćirilici

680
Screenshot: N1

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara kao prva točka dnevnog reda našlo se “Donošenje Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine” koje je izazvalo žustru raspravu vijećnika.

Jedan od izvjestitelja bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je nakon opširnog izlaganja ustvrdio kako se nisu stekli posebni preduvjeti za širenje posebnih prava, uključujući uvođenje ćirilice kao ravnopravnog jezika u Vukovaru.

Naime, u prvome dijelu spomenutog Zaključka konstatirano je kako je među građanima grada Vukovara, kako hrvatskog stanovništva tako i svih pripadnika nacionalnih manjina, dostignut stupanj dijaloga koji omogućava suradnju i suživot. Nisu se, međutim, stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru, prenosi N1.

VEZANE VIJESTI
Penava potvrdio kandidaturu za višu poziciju u HDZ-u

U drugome dijelu Zaključka konstatirano je kako su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. – pravo na ljudski život, dostojanstvo i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini, rečeno je na Sjednici, prenosi Hina.

U trećem dijelu zaključka se konstatira da bi se proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara – smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru, konstatirano je na Sjednici, prenosi Hina.

VEZANE VIJESTI
Penava: Na izbore najvjerojatnije idem sa Škorom
Screenshot: N1

Penava: Kada nemate čvrste argumente pribjegavate medijskom cirkusu!

Nakon što je konstatirano kako nisu zadovoljeni uvjeti za ravnopravnu uporabu ćirilice, vijećnik iz redova SDSS-a Srđan Kolar “poklonio” je gradonačelniku Penavi statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, nakon čega ga je Penava bacio na pod poručivši kako “to smatra činom agresije koje dolazi “u režiji” Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru”:

“Vaši uzori su četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli ’91. -uvesti ćirilicu u ovaj grad! Silovane žene i mrtva djeca vas ne zanimaju? Ako zatreba- protiv velikosrpske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!” – poručio je revoltirani Penava, a zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček skinuo je majicu na kojoj je ispisan broj žrtava -ubijenih, logoraša i prognanih.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Penava i svi gradski vijećnici HDZ-a napustili stranku!

Dogradonačelnik Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković poručio je kako ima dojam kao da je sjednica organizirana kao suđenje srpskoj zajednici.

17.10.2019.,Zagreb – sjediste SNV-a, Srpsko narodno vijece SNV najavljuje javnu kampanju Da se bolje razumijemo. Milorad Pupovac.
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Inače, Srpsko narodno vijeće pokrenulo je kampanju “Da se bolje razumijemo” kojom, kako navode, namjeravaju normalizirati upotrebu ćiriličnog pisma u Republici Hrvatskoj kako u javnom tako i u privatnom kontekstu te dodaju kako “Pismo nije manjinska već civilizacijska stvar”.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here